Judy Dempsey

Rusi u svakom trenutku mogu zakuhati na Balkanu

Vijesti / Flash | 26. 11. 2014. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Njemačka i britanska inicijativa za Bosnu i Hercegovinu dobra je, ako ništa, jer konačno neko u Europi misli o vašoj zemlji'', izjavila je za Dnevni avaz analitičarka Carnegie Instituta Judy Dempsey.

Analitičarka, koja je za Carnegie Institute Europe napisala tekst o tome što ruski oligarsi namjeravaju uraditi na Balkanu, kaže kako Bosna i Hercegovina ima toliko problema.

''Nemate Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, stalni vam je problem tko može, a tko ne može u Predsjedništvo BiH, ali je to samo kontekst nekog većeg, šireg problema. Onda se pojavila Angela Merkel sa svojim govorom u Sydneju i sve mi je bilo mnogo jasnije'', izjavila je analitičarka koja je tijekom karijere radila je za najpoznatije svjetske medije poput Herald Tribunea i drugih.

Upozorila je da EU mora posvetiti mnogo veću pažnju ovoj regiji, ako ne želi da ga Moskva zaposjedne.

''Mi smo potpuno zapostavili proces proširenja. On je mnogo više od prijema novih članica. On je demokratiziranje regije, ističe ona.

Po njenim riječima, Austrijancu Johannesu Hahnu treba dati šansu.

''No, njegove su ruke, ipak vezane. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker protivnik je širenja EU, zagovara pauzu u tom procesu, a to se ne smije raditi. Ne smijete obeshrabrivati ljude zapadnog Balkana. Situacija kod vas dovoljno je teška. U BiH je to još i gore. Posebno korupcija i nepostojanje vladavine zakona'', kaže Dempsey.

Kako ističe, sve to otvara vrata Rusiji da "ovdje igra svoje igrice".

''Ima ljudi koji kažu da su priče o Rusima na Balkanu pretjerivanja. Ali, vidite što su Rusi prošlog tjedna uradili na Vijeću sigurnosti UN-a kada su se suzdržali od glasovanja za produženje mandata EUFOR-u. Ta vojna misija nit' smrdi nit' miriše, ona je tu takva kakva jeste. Ali, i takva je zasmetala. To je bila njihova poruka nama da prate što se događa i da u svakom trenutku mogu zakuhati'', poručuje Dempsey.

Kopirati
Drag cursor here to close