Potop

Rijeke u Bosni premašuju povijesne maksimume

Vijesti / Flash | 15. 05. 2014. u 08:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada su u pitanju vodotoci rijeka u području središnje i sjeveroistočne Bosne već možemo registrirati povijesne maksimume, potvrđeno je Agenciji Fena u Sektoru za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je pojašnjeno najveći problem je s rijekom Bosnom u području Reljeva gdje je dostigla razinu od 498 cm, što je jako visoka razina i do donjeg dijela mosta, a veći vodostaj od toga registriran je 1968. godine kada je iznosio 527 cm.

Ekstremni vodostaji 

''Tako da je u Reljevu registriran ekstremni vodostaj. Također, nizvodno rijekom Bosnom registrirano je povećanje vodostaja gdje registriramo vodostaje pa je u Zenici voda viša od pet metara i dalje ne možemo očitavati jer nema vodomjerne letve. Tamo je također najveća voda bila 1968. godine kada su registrirane stogodišnje velike vode i vodostaj je iznosio 530 cm'', rečeno je za Agenciju Fena.

Nizvodno, Maglaj Doboj i ostale općine, rijeka Bosna je u povećanju i vjerojatno će se dogoditi povijesni maksimumi ukoliko ostane ovakva situacija s padavinama, tvrde u Sektoru hidrologije.

Kada je u pitanju sliv Bosne, vodostaj Tinje u Srebreniku trenutno je 469 cm, a najveći do sada registrirani vodostaj na tom lokalitetu je 426 cm.

''Ono što je važno vodostaji na rijeci Bosni na glavnom vodotoku još rastu, dok stagniraju na pritokama'', rečeno je u Sektoru za hidrologiju.

Prema prognozi vremena padavine će se nastaviti, a tek bi sutra padavine trebale jenjavati te se stoga očekuje i stagnacija i smanjenje vodostaja.

Miljacka u opadanju 

Miljacka je u opadanju, jer je visina vodotoka na ovoj rijeci jučer bila 250 centimetra kada je odnijela vodomjernu letvu, no tu je automatska stanica. Vodostaj Miljacke je danas 213 cm.

Doboj je, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, 1968. godine bio poplavljen. To su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji rijeka, ali trenutni vodostaji se primiču tom povijesnom maksimumu.

''U 120 godina otkada su 1892. godine počela hidrometeorološka mjerenja u BiH veće količine padavina od ovih sada nisu zabilježene'', istaknuo je za Agenciju FENA klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Željko Majstorović.

Navodi da prosječna količina padavina za područje istočne i srednje Bosne za svibanj iznosi između 70 i 80 litara.

''Kada kažemo da je za 48 sati u tim dijelovima BiH palo više od 100 litara, pa negdje čak i 150 litara kiše po metru četvornom, onda je to stvarno velika svota'', istaknuo je.

Ciklon s istoka Srbije

Također pojašnjava kako su obilne kiše koje već nekoliko dana padaju u BiH rezultat ciklona stacioniranog na istoku Srbije koji se vrlo sporo kreće prema istoku, zbog čega smjerom obrtaja donosi hladnije vrijeme te obimne oblačne mase što donose padavine.

Majstorović podvlači da je najizloženiji tim prijetnjama od padavina sjeveroistočni dio BiH, a taj će trend biti zadržan danas i sutra, dok će padavine također zahvatiti i istočni te srednji dio BiH.

''Poboljšanje vremena se tek očekuje za vikend. Bit će i dalje padavina, ali sporadičnih i siromašnijih, ali će biti i sunčanih intervala, dok će temperature lagano rasti. Do tada svi trebamo da budemo na oprezu, sve službe koje su zadužene za to, počevši od Hidrometeorološkog zavoda do civilne zaštite'', zaključio je Majstorović.

Kao primjer navodi da je u Sarajevu u proteklih 48 sati palo oko 115 litara kiše po metru četvornom, dok je jedino 2012. zabilježena veća količina kada je u glavnom gradu BiH palo 145 litara kiše.

Kopirati
Drag cursor here to close