Nezakonita

Revizija i dalje najveći problem braniteljske populacije u HNŽ-u

Vijesti / Flash | 24. 10. 2014. u 14:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ, boravio je danas u radnom posjetu općini Neum gdje se sastao s dr. Živkom Matuškom, načelnikom općine i Danicom Glavinić, pomoćnicom načelnika.

Tema razgovora bila je ukupna problematika s kojom se suočava braniteljska populacija, te funkcioniranje općinskih tijela uprave mjerodavnih za pitanja iz oblasti zaštite branitelja i invalida.

Ministar Soldo naglasio je kako Ministarstvo za pitanja branitelja radi na izradi novoga Nacrta Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kojim bi se, na prihvatljiviji način, riješila statusna i druga pitanja branitelja.

Načelnik Matuško pohvalio je suradnju sa županijskim Ministarstvom, te istaknuo problem revizije, koju na nezakonit način provodi Federalno ministarstvo i zbog koje su neki branitelji izgubili prava, koja su ranije imali. Istaknuo je, također, kako općina u cijelosti izvršava obveze prema stradalnicima, a koje proizlaze iz Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, priopćila je Vlada HNŽ-a.

Tema sastanka bila je i resocijaliziranje branitelja i njihovo profesionalno rehabilitiranje, kroz različite oblike društvenog uključivanja i afirmiranja, zadrugarstva i zapošljavanja, što je projekt na kojemu Ministarstvo intenzivno radi.

Načelnik Matuško pozdravio je ovakav vid potpore braniteljskoj populaciji, ističući kako se u Općini Neum ovakav vid resocijaliziranja već provodi u praksi.

U nastavku posjeta, ministar Soldo sastao se s predstavnicima braniteljskih udruga, koji su ga upoznali s aktualnim temama i poteškoćama koje se odnose na položaj i prava branitelja, kazavši kako očekuju jasnije definiranje braniteljskih prava u novom Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Sastanku je nazočio i Zdravko Talić, pomoćnik ministra za pitanja branitelja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close