Srpska

Referendum: Hoće – neće

Vijesti / Flash | 08. 09. 2015. u 12:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković tvrdi kako bi polovinom ili krajem listopada u RS-u mogao biti datum održavanja referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Očekuje da će Vijeće Ustavnog suda RS-a sutra donijeti odluku da se referendum u RS-u o pravosuđu BiH može odražti.

Time bi se odbacio veto Bošnjaka na skupštinsku odluku o referendumu u RS-u, a Višković smatra kako bi nakon toga stupio na snagu rok od 50 dana u kojem treba održati referendum.

Istovremeno bi bila formirana i skupštinska komisija za provođenje referenduma, dodao je Višković ističući da opozicija u RS-u nije dostavila prijedlog svojih članova u tu komisiju, ali će komisija biti popunjena članovima iz vladajućih stranaka.

U izjavi novinarima u Banja Luci ustvrdio je kako strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH neće dati rezultate te da je referendum u RS-u ''sve izvjesniji''.

Ne očekuje ni da bi eventualna apelacija Ustavnom sudu BiH bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića protiv odluke o referendumu u RS-u mogla spriječiti njegovo održavanje, kao ni eventualna privremena mjera.

''Samo pomaci u strukturalnom dijalogu'', kako je dodao,'' mogući biti razlog da do referenduma u RS-u ne dođe''.

S druge strane, potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da predsjednik RS-a Milorad Dodik na sve načine traži izlaz kako odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH ne bila stupila na snagu.

Borenović je novinarima rekao kako vladajući SNSD i Dodik sada na sve načine pokušavaju opravdati povlačenje odluke o referendumu.

''Izgovor za to će tražiti u strukturalnom dijalogu'', naveo je ističući da će sve što se na strukturalnom dijalogu,10.rujna u Bruxellesu, zaključi bit će predstavljeno kao ''pobjeda RS-a''.

''Time će pokazati da je priča o referendumu u RS-u bila bespotrebna'', rekao je Borenović, podsjetivši kako ni skupštinsko povjerenstvo za provođenje referenduma nije ni formirano, što govori da je Dodik ''obezvrijedio i referendum''.

Isto tako, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić izjavio je danas Feni da očekuje da će Ustavni sud RS-a odlučivati u skladu s pravnom normom, prilikom razmatranja zahtjeva Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a da se odbaci odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu.

Bratić smatra kako će Vijeće Ustvanog suda RS-a na sutrašnjoj sjednici zauzeti stav da je referendumsko pitanje protuustavno i nije u skladu ni s Daytonskim sporazumom.

''Očekujem da Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a potvrdi da je odlukom o referendumu u RS-u ugrožen ne samo vitalni nacionalni interes Bošnjaka već svih konstitutivnih naroda'', rekao je potpredsjednik entitetskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close