Samostalna RS

Reakcije na Dodikovu tvrdnju o referendumu: Mazanje očiju, alibi za kriminal i iluzija

Vijesti / Flash | 26. 04. 2015. u 14:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić izjavio je danas Feni da u priču o referendumu o samostalnoj RS više ne vjeruje ni Milorad Dodik ni njegova stranka.

Salkić smatra da je tvrdnja Milorada Dodika i SNSD-a o referendumu u RS 2018. godine plasirana kako ljudi u tom bh.entitetu, koji je u teškoj ekonomskoj situaciji, ne bi gledali od čega žive.

Salkić: Priča podgrijava strah i uzaludna nadanja

Napomenuo da je pitanje što će do 2018. godine biti u RS i kako će ona izgledati, imajući u vidu da je taj bh. entitet u ogromnim dugovima i zaduženjima, a pitanje je hoće li RS uopće biti likvidna.

Ocijenio je da SNSD plasiranjem priče o referendumu o RS-u kao samostalnoj državi pokušava u javnosti podgrijavati strah ili uzaludna nadanja kod građana koji će gledati u tu 2018.godinu, a kako ne bi gledali šta im je "danas na trpezi".

Potpredsjednik RS-a podsjeća da Dodik i SNSD ne mogu prihvatiti realnost da su 'potpuno promašili politički kurs'.

Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH smatra da je deklaracija "Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost" koju je usvojio Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) alibi za kriminal i nelegalno stečenu imovinu predsjednika RS Milorada Dodika.

SDU BiH: Dodik želi nadoknaditi gubitak političke moći

Sve ostalo je, kažu, predstava za mase koja treba osigurati veći politički utjecaj SNSD-a u RS-u, jer je očigledno da je Dodik, kako navode, bijesan zato što se više ništa ne pita kada je u pitanju funkcioniranje Bosne i Hercegovine.

Istaknuli su da gubitak političke moći Dodik želi nadoknaditi radikalizacijom političke situacije u BiH preko priče o odcjepljenju i referendumu u entitetu RS.

''Bez obzira na to što se radi o stranačkim pamfletima i parolama, to ne umanjuje činjenicu da je svako spominjanje odcjepljenja i referenduma u tom pravcu ugrožavanje ustavnog poretka BiH'', navedeno je u saopćenju SDU BiH.

SDU BiH zahtijeva od Tužiteljstva BiH da pokrene postupak utvrđivanja kaznene odgovornosti u slučaju antiustavnog djelovanja i ugrožavanja ustavnog poretka države.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić uvjeren je da referenduma, koji SNSD najavljuje za 2018.godinu, neće ni biti, a SNSD-ovu inicijativu o tome u potpunosti odbacuje.

Čavić: Opasan eksperiment

''Ovo je jedna velika greška i nepromišljenost. Izmjena granica u BiH, nije lokalno pitanje, već svjetsko, političko pitanje. Živjeti u iluzijama da je moguće provesti ovu 'dobronamjernu' inicijativu i pri tom ne izazvati ozbiljne geopolitičke turbulencije je apsolutno neozbiljno'', upozorio je Čavić na pres-konferenciji u Trebinju.

Pita ima li ova SNSD-ova inicijativa međunarodnu podršku.

''Imaju li barem podršku Srbije? Ruske Federacije, SAD ili Europske unije? Za ovakve inicijative mora da postoji unaprijed osigurana međunarodna podrška. Ako toga nema, a ja sam uvjeren da je nema, onda je to opasan eksperiment koji srpskom narodu može donijeti nepotreban konflikt'', upozorio je Čavić.

Umjesto tvrdnji od refendumu, kazao je, vlast u RS treba uraditi ono što od nje građani očekuju, a to je da donese zakone koji će rasteretiti gospodarstvo i povećati zaposlenost.

Kopirati
Drag cursor here to close