Dan slobode medija

RAK: Mediji su ključni partner u ostvarivanju prava građana

Vijesti / Flash | 02. 05. 2016. u 11:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sutra se obilježava Svjetski dan slobode medija, koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode tiska i da bi se podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Slobodni i nezavisni mediji ključni su partner u ostvarivanju prava građana na informaciju, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH povodom obilježavanja 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija.

"Svjetski dan slobode medija je dan kada se javnost podsjeća na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih sloboda u izgradnji i očuvanju demokratije. Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija posvećen je slobodi pristupa informacijama i osnovnim medijskim slobodama", navodi se u priopćenju, prenosi Srna.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić čestitao je svim novinarima, novinarskim udruženjima i sindikatima u BiH 3. svibanj - Svjetski dan slobode medija.

Bojić je pozvao predstavnike vlasti na svim nivoima u BiH, sve javne ličnosti, kao i sve institucije, organizacije i predstavnike nevladinog sektora koji se bave zaštitom prava na slobodu izražavanja, da učine sve kako bi mediji u BiH djelovali slobodno.

On je pozvao na stvaranje okvira u kome bi profesionalno i istinito izvještavanje novinara postalo stvarni korektiv društva i doprinijelo bržem ispunjavanju standarda kakvi su uspostavljeni u svim dobro uređenim zemljama i društvima u Europi i svijetu, navodi Srna.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. svibanj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close