Prijetnja

Putin telefonski: Za dva dana mogu pokoriti područje od Latvije do Poljske

Vijesti / Svijet | 18. 09. 2014. u 15:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je zaprijetio: 'Da sam htio, ruske trupe mogle su za dva dana biti ne samo u Kijevu, već i u Rigi, Vilniusu, Tallinnu, Varšavi i Bukureštu', piše njemački Süddeutsche Zeitung.

Ukrajinska vlada danas je priopćila da je Rusija nagomilala oko 4.000 vojnika stacioniranih na Krimu, na granicu s Ukrajinom.

''Prema informacijama kojima raspolažemo, gotovo sve vojne jedinice Ruske Frederacije stacionirane na sjeveru okupiranog Krima... prebačene su na administrativnu granicu s Ukrajinom, kao i oprema i municija'' izjavio je glasnogovornik ukrajinskog Nacionlanog vijeća za sigurnost i obranu Andrij Lisenko.

Prijetnja je bila upućena ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku, za vrijeme jednog od brojnih telefonskih razgovora između dva čelnika. Porošenko je navodnu Putinovu prijetnju shvatio ozbiljno i prenio je predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, za njegovog posjeta Kijevu u prošli petak.

Krajem kolovoza Putin je na sličan način zaprijetio upravo Barrosu u telefonskom razgovoru. 'Ako to poželim, Kijev mogu zauzeti za dva tjedna', rekao je tada Putin, reagirajući na najavu novih sankcija Europske unije Rusiji.

Putinov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov pravdao se kako je bila riječ o šali, izvučenoj iz konteksta: 'To je nekorektno, to izlazi iz okvira diplomatske prakse. To je nedostojno ozbiljnog političkog djelatnika', istaknuo je tada Ušakov.

Reakcije iz Kremlja na izvješća o novoj navodnoj prijetnji Vladimira Putina zasad nema.

Osim toga, Süddeutsche Zeitung piše kako je Putin Porošenku preporučio da se previše ne oslanja na EU te da može, ukoliko se pokaže potrebnim, 'utjecati na donošenje odluka i njihovo glasanje u Vijeću Europe'.

Kopirati
Drag cursor here to close