Odgovor iz Rusije

Putin: Rusija neće biti izolirana zbog ukrajinske krize

Vijesti / Flash | 23. 11. 2014. u 12:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vladimir Putin negirao je da će Moskva biti međunarodno izolirana zbog ukrajinske krize i kazao je da ruska ekonomija neće biti jedina koja će propatiti od zapadnih sankcija i pada cijena nafte i vrijednosti rublje.

Sjedinjene Države i Europska unija nametnuli su sankcije Rusiji zbog njene aneksije Krimskog poluotoka u Ukrajini i podrške separatistima na istoku zemlje koji se protive vladi u Kijevu.

''Shvaćamo fatalnost "željezne zavjese" za nas. Mi nećemo ići tim putem u svakom slučaju i nitko neće izgraditi zid oko nas. To je nemoguće!'', navodi novinska agencija TASS Putinovu izjavu u intervjuu objavljenom u nedjelju, prenosi Reuters.

Sankcije su pogodile rusku ekonomiju i dovele do pada vrijednosti rublje, a njihove posljedice su pojačane naglim padom svjetskih cijena nafte, ruskog glavnog izvoznog proizvoda.

''Ako je cijena energenata smanjena s ciljem, to će također pogoditi one koji uvode takva ograničenja'', izjavio je Putin.

''Daleko je od sigurnog da će sankcije, pad cijena nafte i pad vrijednosti nacionalne valute izazvati negativne efekte ili katastrofalne posljedice samo za nas. Ništa takvo se neće dogoditi!'', dodao je ruski predsjednik.

Putin je povezao pad cijena nafte s povećanjem američke eksploatacije plina i nafte, povećanom proizvodnjom u Libiji i Saudijskoj Arabiji, kao i u Iraku, uključujući, kako je rekao, prodaje na crnom tržištu od strane militanata Islamske države koji kontroliraju velike površine te zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close