Odoše susjedi

Pusić u ponedjeljak u Bruxellesu o dovršetku priprema za EU

Vijesti / Flash | 11. 01. 2013. u 14:58 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak će u Bruxellesu razgovarati s više članova Europske komisije o dovršavanju preostalih zadaća Hrvatske u sklopu priprema za članstvo i završnog izvješća o pretpristupnom monitoringu koje će Komisija objaviti u ožujku.

Pusić će razgovarati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, povjerenikom za međuinstitucionalne odnose i administraciju Marošom Šefčovičem i povjerenikom za tržišno natjecanje Joaquinom Almuniom.

Ministrica Pusić je ranije rekla da će Hrvatska do 31. siječnja 2013. trebati podnijeti izvješće Europskoj komisiji o obavljenom poslu u ispunjavanju deset zadaća koje je dobila u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu.

Budući da dio zemalja koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor čekaju na završno izvješće o monitoringu, Komisija je odlučila pomaknuti objavljivanje izvješća s travnja na ožujak, najvjerojatnije 21. ožujka, kako bi omogućila da se postupak ratifikacije i u tim zemljama obavi pravodobno.

Europski diplomatski izvori s kojima je Hina kontaktirala ističu da ne vide razloga za zabrinutost kada je riječ o hrvatskoj spremnosti za članstvo, što će se odraziti i u očekivano pozitivnom izvješću Europske komisije. "Ne očekujemo probleme kada je riječ o izvješću o monitoringu.

Jedino što zabrinjava u postupku završetka ratifikacije pristupnog ugovora jest slovensko stajalište", rekao je diplomatski izvor, koji smatra da je pitanje Ljubljanske banke bilateralno pitanje, koje nema veze s pristupnim procesom.

Za sada nitko ne želi govoriti o tome što bi se moglo poduzeti ako se pokaže da bi Slovenija doista mogla ugroziti planirani ulazak Hrvatske 1. srpnja, a kao jedna od ideja spominje se posredovanje Europske komisije.

"Mislim da bi se na proljeće, ako se problem do tada ne riješi, Europska komisija mogla uključiti kao posrednik", rekao je diplomatski izvor u EU-u. U Europskoj komisiji takvu mogućnost ne isključuju, ali kažu da je zasad za to prerano.

"Europska komisija je i do sada uskakala kada je bi bilo potrebno. Za sada još nije vrijeme za to, a da bi se Komisija uključila ona mora biti pozvana da to učini", rekao je jedan drugi izvor.

Hrvatski pristupni ugovor do sada je ratificiralo 20 zemalja članica. Postupak ratifikacije započet je u preostalih šest zemalja, jedino u Sloveniji još nije počeo.

Ratifikacija još nije dovršena u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Danskoj, Nizozemskoj i Sloveniji. U nekima od tih zemalja postupak je pri samom kraju poput Velike Britanije, Francuske i Belgije. Slovenija s procedurom odugovlači uvjetujući ratifikaciju rješavanjem pitanja Ljubljanske banke, dok će Njemačka, Danska i Nizozemska čekati završno izvješće Europske komisije o monitoringu.

Komisija je u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu, koje je objavila 10. listopada identificirala deset zadaća s područja koja pokrivaju tri poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost, a koje treba dovršiti do dana ulaska u EU-u 1. srpnja 2013.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

Ministrica Pusić je prije nekoliko dana izjavila da je Hrvatska do sada ispunila osam zadaća, od čega četiri u potpunosti, a za druge četiri zadaće postupak donošenja u Saboru je u završnoj fazi.

Preostale dvije zadaće odnose se na brodogradnju, s tim da je ugovor o privatizaciji Brodosplita parafiran te na granične prijelaze u Neumu - Klek i Zaton Doli, koji bi trebali biti dovršeni do ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close