Počelo suđenje

Prvi svjedoci na suđenju za zločine u Prozoru 8. svibnja

Vijesti / Flash | 16. 04. 2014. u 14:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Nikoli Mariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Bošnjacima u Prozoru, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužiteljstva BiH i Obrane. Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je po 25 točaka optužnice da je od studenog 1992. do listopada 1993. vršio progon sudjelujući u ubojstvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Ne teret mu je stavljeno premlaćivanje četiri zatvorenika 29. kolovoza 1992. u prostorijama Vatrogasnog doma u Prozoru, potom lišavanje slobode na desetine Bošnjaka iz sela Paroš, Duge, Luk, Gorice, Gračanice i drugih sela, te Prozora 1992. i 1993. godine, kao i za zatvaranje u logore u i van Prozora.

Prema jednoj od točaka optužnice, Marić je 17. travnja 1993. naredio jednom pripadniku HVO-a da ubije bolesnog starca rekavši: 'Ubijte ga, majku mu', što je ovaj i učinio. Također, Marića Tužiteljstvo tereti i da je maltretirao oca i sina u naselju Gorica u kolovozu 1993. tako što ih je tukao i tjerao da igraju ruski rulet, te stavljajući pištolj pod vrat maloljetnom djetetu, a ocu čupajući nokte kliještima i gaseći cigarete na licu.

Prema Tužiteljstvu, Marić je, zajedno sa drugima, maltretirao zatvorene u Srednjoškolskom centru, atomskom skloništu i još nekoliko lokacija, a iz Srednjoškolskog centra je izveo šest osoba čija tijela do danas nisu pronađena.

U selu Paroš je 18. srpnja 1993. godine, prema Tužilteljstvu, Marić zajedno sa drugim pripadnikom HVO-a ubio Đuzela Bećirevića, kazavši: 'Neka ga sada vrane pojedu', a u susjednom selu dan kasnije ubio je tri člana obitelji Omerović.

Tužiteljica Sanja Jukić je rekla kako planira saslušati 113 svjedoka i provesti 109 materijalnih dokaza. Obrana je kazala kako nema kompletan prijedlog dokaza, ali da za sada planira saslušanje 24 svjedoka. Marić je uhićen u rujnu prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru. Prva dva svjedoka Tužiteljstva BiH svjedočit će 08. svibnja, priopćio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close