Ispred parlamenta

Prosvjedi u Sarajevu: Započela borba za prava radnika

Vijesti / Flash | 30. 07. 2015. u 08:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prosvjedima protiv Zakona o radu koji se održavaju danas ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu prosvjednici su prišli ogradi koju je postavila policija i počeli je ljuljati nakon čega su iz zgrade Federalnog parlamenta izašli pripadnici Specijalne jedinice policije i postavili kordon.

Prethodno je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović obavijestio okupljene da je Prijedlog zakona o radu FBiH uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta što je izazvalo nezadovoljstvo kod okupljenih.

Demonstranti pokušali ući u zgradu Parlamenta FBiH. Jake policijske snage spriječile su pokušaj.

Posted by Multimedija BHRT on Thursday, July 30, 2015

 

Iz zgrada Parlamenta FBiH izašli su izaslanici opozicijskih stranaka (SDP-a, SBB-a, DF-a i Naše stranke) koji su napustili sjednicu nakon što je na dnevni red uvršten Prijedlog zakona o radu, a prosvjednici su to pozdravili pljeskom.

''Ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u ovom trenutku je na prosvjednima blizu 15.000 ljudi'', izjavio je tijekom izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu predsjednik sindikata rudara Sinan Husić.

Sjednica se održava u zgradi ispred koje traju prosvjedi, a Husić je za parlamentarnom govornicom, nakon što mu je predsjedavajuća Doma Lidija Bradara dozvolila traženo obraćanje, istaknuo da je nezadovoljstvo demonstranata pojačano nakon što su izaslanici odlučili da u njihovom današnjem dnevnom redu ostane novi predloženi zakon o radu.

''Savez samostalnih sindikata BiH sve teže može kontrolirati situaciju napolju'', rekao je Husić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Ismet Bajramović poručio je okupljenima na prosvjedima ispred zgrade Parlamenta protiv Zakona o radu da zastupnici stranaka na vlasti u Domu naroda Federalnog parlamenta ignoriraju njihova upozorenja i naglasio da Zakon o radu ne smije biti usvojen.

Dodao je da ima "dobar dijalog s komandantom Specijalne policije" koja osigurava zgradu Parlamenata FBiH i da radnička klasa nije nikada rušila tu zgradu koju je sama izgradila pa da tako neće biti ni ovaj put.

Ranije je Bajramović obavijestio okupljene da je Prijedlog zakona o radu FBiH uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta što je izazvalo nezadovoljstvo kod okupljenih prosvjednika.

Prosvjed je organizirao Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine ističući da je to njihova borba za pravdu i dostojanstvo svakog radnika.

Potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović kazao je da vlast pokušava opstruirati prosvjedi zadržavajući autobuse na prilazima Sarajevu, ali on očekuje da će do 11.00 sati autobusi ipak stići na odredište te da će ispred zgrade Federalnog parlamenta biti između 7.000 i 10.000 ljudi.

Na skupu se mogu vidjeti različiti natpisi kojima se ukazuje na pogubnost novog zakona kao što su "Ko radi, umrijeće od gladi", "Dome naroda, narod ti je gladan" ... a natpis koji je i parola današnjih protesta glasi: "Ne novom zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava".

"Ovaj Zakon je katastrofalan, pogotovo za mlade ljude koji tek trebaju naći posao. Vlast radi samo sebi u korist, na obični narod i radnike niko ne obraća pažnju", kazao je Mensur Strika, radnik i Zenice.

Okupljeni su poručili da nisu protiv reformi u državi, ali da se reforme  ne mogu praviti samo za siromašan i gladan narod.

Na prosvjedima se pojavio i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zdravko Grebo koji je novinarima kazao da je na djelu "mračni scenarij i kompromis koji je očigledno neko iznudio, da li MMF i Svjetska banka, ali ga je naša vlada usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru".

Istaknuo je kako je Prijedlog zakona o radu "sramotan jer dodatno ponižava ljude, a prvenstveno radnike" te da treba dići glas protiv njega.

Poručio je da političari koje je narod izabrao trebaju imati više senzibiliteta te pristupiti "donošenju novog zakona o radu s punom odgovornošću".
 

Kopirati
Drag cursor here to close