dom naroda

Produžuje se radni vijek časnika i odgađa prijem novih vojnika

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom uvodi se i definira pojam "kandidati na obuci" kao kategorija osoba na službi u Oružanim snagama BiH, te fleksibilnije uređuje procedura izbora i imenovanja časnika na formacijsko mjesto zapovjednika puka i preciznije propisuju uvjeti za unapređenje i umirovljenje.

Predloženim odredbama pomjera se starosna granica za umirovljenje časnika s 55 na 57 godina i dočasnika s 50 na 55 godina, uz obrazloženje da je dosadašnja praksa pokazala da je veliki broj oficira s iskustvom potrebnim Oružanim snagama BiH morao napustiti službu zbog tog zakonskog ograničenja.

Dužina trajanja službe za profesionalne vojnike, angažirane na poslovima deminiranja, produžava se za tri godine, odnosno do 38. godine.

Usvajanjem izmjena zakona, prijem osoba u Oružanim snagama BiH bio bi odgođen u sljedećih pet godina, što bi u periodu od 2016. do 2020. godine smanjilo troškove Oružanih snaga za 3.470.960 KM.

Bez parlamentarne rasprave usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, u drugom čitanju, koji predviđa uvođenje Ordena srebrnog grba BiH s mačevima za iskazanu izuzetnu hrabrost i požrtvovanje vojnih osoba u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

U prvom čitanju izaslanici su razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, s negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Predlagač zakona Mario Karamatić pozvao je da se zakon vrati povjerenstvu, što je i učinjeno te će se ovaj zakon ponovo naći pred Ustavnopravnom komisijom.

Zakon regulira dozvolu za uzgoj životinja u svrhu prodaje krzna.

Podržani su principi prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, Zakona o zabrani diskriminacije, dok za Zakon o parničnom postupku pred Sudom BiH, nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close