Dogovor

Procurilo pet točki dogovora Radončića i Izetbegovića

Vijesti / Flash | 09. 10. 2015. u 06:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se detalji dogovora čelnika SDA i SBB-a, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića još se drže u tajnosti, iz vrhova dviju stranaka ipak su procurile bitne informacije iz kojih se nazire barem nekoliko ključnih točaka njihovog dogovora.

Kako je objavila Slobodna Bosna, prva točka dogovora vezana je za programske ciljeve nove koalicije, koji će se i dalje naslanjati na općeprihvaćenu Reformsku agendu.

Najvažniji cilj 

''Najvažniji kratkoročni cilj odnosi se na aplikaciju za punopravno članstvo BiH u Europskoj uniji, do kraja siječnja sljedeće godine, a najvažniji dugoročni cilj jest stabilizacija političkih prilika u državi i ubrzan ekonomski razvoj i rast životnog standarda. Tek u relaksiranim ekonomskim i socijalnim uvjetima moguće je rješavati krupna politička pitanja koja zahtijevaju širi društveni konsenzus'', navodi detalje dogovora sarajevski tjednik.

Druga točka odnosi se na obuhvat koalicijske suradnje. Izetbegović i Radončić, tvdri tjednik, dogovorili su koaliciju na svim razinama vlasti, od županijske, preko federalne, do vlasti na razini države, pri čemu će SBB preuzeti sve funkcije koje trenutno obnašaju dužnosnici Demokratske fronte Željka Komšića.

'''Izborni rezultat SBB-a skoro je identičan izbornom rezultatu DF-a, a to znači da SBB neće tražiti ni više niti će pristati na manje od onog što je pripalo DF-u'', navode izvori tjednika dodajući kako su moguće su izvjesne rokade resora, ali ranija proporcija podjela resora ostat će skoro identična.

Radončić opet ministar sigurnosti 

Treća važna točka sporazuma SDA i SBB-a, odnosi se na izbor koalicijskih partnera iz reda hrvatskog odnosno srpskog naroda. Suradnja s HDZ-om posve je neupitna, zbog činjenice da ta stranka uživa punu, skoro 90-postotnu podšku hrvatskog naroda.

Četvrta točka dogovora vezana je za neposredni angažman lidera SBB-a Fahrudina Radončića u budućoj vlasti.

''Između dvije opcije koje mu je ponudio Radončić, lider SDA Bakir Izetbegović izabrao je opciju da se Radončić osobno angažira u izvršnoj vlasti, na nekoj od ministarskih pozicija u Vijeću ministara BiH. Kako doznajemo, Radončić tipuje na Ministarstvo sigurnosti, što donekle komplicira situaciju jer to ne ovisi samo od federalnih partnera (SDA, HDZ, SBB) nego i od stranaka iz Saveza za promjene bez čijeg pristanka nije moguće izvesti rekonstrukciju parlamentarne većine i Vijeća ministara BiH, navodi Slobodna Bosna tvrdeći kako lider SDS-a Mladen Bosić nije baš oduševljen idejom strahujući od raskida koalicije na državnoj razini.

Peta točka dogovora vezana je za upravljanje javnim kompanijama i poduzećima u vlasništvu države.

Upravljanje poduzećima 

U tom sektoru očekuju se značajne promjene, dijelom zbog ranije usvojene odluke o prodaji nekih poduzeća u djelimičnom vlasništvu države, a dijelom i zbog pada vrijednosti kapitala u nekim poduzećima koja su tradicionalno poslovala sa značajnim profitom.

Stranke koalicije inzistirat će na ekonomskoj efikasnosti državnih poduzeća, što će biti ključni kriterij da se menadžmentu poduzeća uskrati ili produži mandat.

Primjenjivat će se, navodi Slobodna Bosna, aktualna Uredba o imenovanju upravljačkih struktura u javnim poduzećima, čije je usvajanje presudno ubrzalo izlazak Demokratske fronte iz Vlade Federacije BiH.

''Upravljačke strukture birat će Vlada kao kolektivni organ izvršne vlasti, uz obveznu konsultaciju s resornim ministrima. Ni jedna stranka neće imati monopol u bilo kojem poduzeću, odnosno stranački utjecaj u javnim poduzećima bit će izravno proporcionalan ostvarenim izbornim rezultatima'', navodi Slobodna Bosna detalje iz dogovora Izetbegovića i Radončića.

Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne SDA i SBB do kraja ovog tjedna i formalno će parafirati koalicijski sporazum.

Kopirati
Drag cursor here to close