Priča u Bruxellesu

Prilika da BiH za sva vremena podvuče crtu

Vijesti / BiH-EU | 09. 04. 2014. u 12:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo u EU, BiH je došla u izravan kontakt s EU i da je to novi povijesni geostrateški trenutak nakon kojeg, bez obzira na sve frustracije, destrukcije i razlike, nikad više neće biti ništa isto ni u BiH, ni u Zapadnom Balkanu zato što nas je EU definitivno zagrlila.

Izjavio je to Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž govoreći na četvrtoj konferenciji EPP grupacije na temu: Zapadni Balkan kroz stabilizaciju do pristupa održanoj u Bruxellesu.

''Ovu priliku BiH mora iskoristiti da jednom za sva vremena podvuče crtu pod ratove i sukobe. Podsjetit ću nas sve ovdje da se upravo ove godine navršava stoljeće krvavih ratova koje je otpočelo prije 100 godina Sarajevskim atentatom, a koje se nažalost ponovilo koncem prošlog stoljeća u najtežem obliku na području bivše Jugoslavije, a pogotovo na području BiH. U kontekstu činjenice da je europska integracija osigurala mir i stabilnost njezinim članicama u zadnjih 60 godina, možemo odgovorno tvrditi da proces proširenja i uključivanje svih zemalja Zapadnog Balkana u punopravno članstvo u EU ne smije imati alternativu'', rekao je Raguž i naglasio kako će ukupan kredibilitet procesa proširenja biti doveden u cijelosti u pitanje ako se zaustavi na granicama BiH.

Put od Daytona do Bruxellesa

Raguž je rekao kako je na političkim predstavnicima u BiH najveća odgovornost da ne dovode u pitanje kredibilitet procesa proširenja njegovim blokiranjem na granicama BiH. Istaknuo je kako je u najvećem europskom interesu i interesu trajnog mira i stabilnosti u Europi, čak u svjetlu najnovijih događanja u Ukrajini, trajna pacifikacija Zapadnog Balkana u kontekstu ujedinjene Europe.

Predsjednik 'devedesetke' je rekao kako je jedan od ključnih razloga zašto je BiH izgubila energiju i dinamiku europskog puta to što nije jednostavno europeizirati kompleksnu i nefunkcionalnu, asimetričnu i nepravednu unutarnju strukturu BiH definiranu Aneksom 4 Daytonskog mirovinskog sporazuma.

''To je u stvari put od Daytona do Bruxellesa. Proces europeizacije Daytona nema alternative, jer je to put i proces inkorporiranja europskih kriterija i vrijednosti u tijelo Daytona, no taj proces nije jednostavan prvenstveno zbog različitih startnih, političkih i stvarnih pozicija tri strane u BiH'', rekao je Raguž te dodao kako naši nacionalni, kulturni i vjerski identiteti konačno trebaju biti harmonizirani, a ne stalno konfrontirani.

''To je moguće i nužno uraditi samo pod jednim uvjetom, da se ti identiteti priznaju i valoriziraju, a ne dovode u pitanje. Unutar tih identiteta i između tih identiteta treba otvoriti komunikaciju koja će u suštini značiti strukturiranje i poštivanje ljudskih prava u cijelosti'', naglasio je Raguž.

Hrvatima namijenjena marginalizacija

Istaknuo je kako je u tom kontekstu iznimno značajna najnovija deklaracija Europskog parlamenta koja jasno govori kako ni separatizam ni centralizam nisu rješenje za BIH, nego jedna racionalna federalizacija.

Ona, navodi Raguž, može otpočeti smanjenjem brojem županija odnosno njihovim ukrupnjavanjem unutar Federacije BiH, ali treba završiti s reformom ukupne BiH i oba entiteta.

''Hrvati u BiH kao konstitutivni narod, koji kao najmalobrojniji je suočen s činjenicom da mu je u kontekstu ovako uređene BiH namijenjena politička marginalizacija, ne mogu prihvatiti ni separatizam ni centralizaciju kao rješenje za ovu zemlju. Mi se jasno određujemo za europsku, demokratsku, multietničku i decentraliziranu državu u kojoj su prava konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka standardizirana i riješena kao kolektivna prava na isti način, kako u institucionalnom, tako i u teritorijalnom smislu uz istovremeno standardiziranje individualnih prava građana, te otklanjanje diskriminacije prema građanima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda'', zaključio je Raguž.

Na konferenciji su iz BiH nazočili i obratili se sudionicima, pored Raguža, i Mladen Ivanić (PDP), Senad Šepić (SDA).

Posebna pažnja na BiH

Potpredsjednik SDA i zastupnik u Parlamentu BiH je u svom izlaganju rekao da EU mora pomoći odgovornim političkim snagama u BiH da iskoriste pregovore o članstvu kao najefikasniji mehanizam za transformaciju zemlje i zato treba podržati novi pristup koji bi značio fokus na ekonomsku stabilnost zemlje, pravnu državu, zapošljavanje i borbu protiv korupcije.

''Pozdravljamo napredak svih zemalja u regiji na europskom putu i želimo istaknuti da nećemo dozvoliti da naša zemlja ostane izolirana i blokirana na europskom putu. U godini kada obilježavamo stotinu godina od početka Prvoga svjetskog rata, želimo iskoristiti tu pažnju Europe i svijeta i da Sarajevo i BiH ponude novi zamah u političkim odnosima i vođenju zemlje na unutarnjem dogovoru, razvoju i europskim standardima koji će svakom gradjaninu na prostoru cijele BiH omogućiti stabilnost, bolji život i razvoj za njega i njegovu djecu'', rekao je Šepić.

Među sudionicima su bili visoki dužnosnici iz Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova, predstavnici OSCE-a i Europske komisije, te veliki broj europskih parlamentaraca, među kojima i Edvard Kukan, predsjedavajući Grupe za zapadni Balkan, i Doris Pack, izvjestiteljica za zemlje zapadnog Balkana.

Predsjednik EPP-a Joseph Daul je u svom izlaganju posebno istaknuo poruke koje je uputio prilikom boravka u BiH i značaj potpisivanja Zajedničke deklaracije stranaka bliskih EPP-u iz BiH i najavio posebnu pažnju i interes europskih institucija za BiH nakon izbora za Europski parlament u svibnju.

Kopirati
Drag cursor here to close