Koga briga...

Prijenos nadležnosti stao pred zapošljavanje mladih

Vijesti / Flash | 09. 07. 2014. u 13:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske u Zajedničkom povjerenstvu za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku parlamenta BiH nisu danas podržali Prijedlog okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u BiH, ističući da se njime vrši prijenos nadležnosti s entiteta na razina BiH.

Zbog nepostojanja podrške članova Povjerenstva iz Republike Srpske, ovaj će zakon, koji je predložio zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Niko Lozančić, uz negativno mišljenje biti upućen u dalju parlamentarnu proceduru.

Obrazlažući zakon, Lozančić je rekao da je u BiH 600.000 nezaposlenih, pri čemu više od pola mlađih od 35 godina.

Lozančić je uvjeren kako bi se oslobađanjem poslodavaca plaćanja doprinosa, pristojbi i poreza za zapošljavanje mladih, što se predviđa njegovim zakonskim prijedlogom, pospješilo zapošljavanje i smanjila stopa nezaposlenosti mladih.

Član Povjerenstva i zastupnik SNSD-a u Slavko Jovičić složio se da treba pomoći proces zapošljavanja, ali je istaknuo kako su pitanja zapošljavanja, te plaćanja poreza i doprinosa u nadležnosti entiteta.
"Republika Srpska je svojim zakonima uredila ovu oblast", rekao je Jovičić.

Konstatirajući da su svi za zapošljavanje mladih, Dragutin Rodić, srpski izaslanik u Domu naroda naglasio je kako je riječ o neprimjenjivom zakonu, dok je Mladen Ivanković Lijanović ocijenio da je riječ o "kozmetičkom" zakonu.

"Više od nezaposlenih mladih ugroženi su ljudi koje 10 ili 15 godina dijeli od mirovine, a nemaju posao", rekao je Lijanović.

Povjerenstvo po drugi put nije podržalo Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kojim se predviđa uspostavljanje u okviru institucije ombudsmana BiH Odjeljenja za prevenciju i zaštitu od torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni u postupaka u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close