Narod drugog reda

Pretresi se provode radi zastrašivanja Bošnjaka u Srebrenici

Vijesti / Flash | 06. 05. 2015. u 19:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru akcije koja se od srijede ujutro provodi na području Republike Srpske vršeni su pretresi i u nasljelju Osatica u općini Srebrenica, a načelnik te Općine Ćamil Duraković smatra da se radi o akciji koja se provodi radi zastrašivanja Bošnjaka u Srebrenici.

On je Feni kazao da policija privodi ''obične ljude, domaćine, koji vole sjesti u društvu, pojesti i popiti''.

''Ovo je namjerna senzacija, koja se provodi s ciljem narušavanja životnog ambijenta i stabilne političke situacije koju smo napravili'', naglasio je Duraković te dodao da se privode ''važni ljudi'' koje mještani poštuju, zbog zalaganja za dobrobit zajednice, među kojima je i Ramo Kadrić.

Kadrić je, kako je pojasnio, jedan od prvih povratnika i inicijator povratka u Srebrenicu.

Odveden je, istaknuo je Duraković, jedan domaćin, pošten čovjek, a da se zbog toga boje svi ostali Bošnjaci, povratnici.

Zastrašivanje 'naroda drugog reda'

''Ljudi me zovu, u strahu su. Kontaktirao sam resorno ministarstvo, rekli su mi da policija radi svoj posao. Policija je radila svoj posao i 1995. godine pa smo završili tako kako smo završili. U Srebrenicu se ne može upadati tako bombastično, ovo je planirana akcija da se zastraše Bošnjaci, narod 'drugog reda''',dodao je Duraković.

Također, naglasio je da se sve ovo događa uoči 11. srpnja, da se dižu tenzije.

Osim toga, smatra da su Srebreničani opredijeljeni da se bore protiv svih oblika kriminala, uključujući i terorizam.

''U Srebrenici se ne mogu na ovaj način pokazivati policijski mišići, ali izgleda da su nedavna događanja u Zvorniku dala za pravo bilo kojoj policiji da može redom sve Bošnjake voditi kad hoće i prepadati ih'', istaknuo je Duraković dodajući da se mora stati iza poštenih ljudi.

Predsjednica Udruženja 'Srebreničkih majki' Hatidža Mehmedović izjavila je za Fenu da je ''velika stramota šta se radi s povratnicima - narodom koji je najviše oštećen u ratu i genocidu u Srebrenici''.

Genocid nad živima

''Kadrić je prvi čovjek povratnik u Srebrenicu u selo Gladovići. To što mu je danas urađeno to nije terorizam - kazneno djelo, već genocid nad živima, koji danas žele da žive u svojim kućama i imanjima. To se ne može oprostiti - kaže Mehmedović.

S obzirom na to da se približava godišnjica genocida u Srebrenici smatra da se ''sve radi da se skrene pozornost na drugu stranu''.

''Međutim, među osobama koje su danas uhitile Kadrića najvjerojatnije su i one koje trebaju odgovarati za počinjeni genocid. Umjesto da se stide i oni koji su za to nagrađeni funkcijama oni danas provode uhićenja znajući da Tužiteljstvo BIH o tome nema pojma i nije izdalo nikakav nalog'', istaknula je Mehmedović.

Na osnovu toga, tvrdi, da u Republici Srpskoj može svako raditi što hoće nad povratnicima.

Mala Palestina

''Ovo je zabrinjavajuće za sve pa i za međunarodnu zajednicu. O kakvom oni povratku pričaju i sigurnosti kada su nas pustili na milost i nemilost. Prvo su nagradili zločince slobodom, koji danas obnašaju jake funkcije i donose odluke da nam bude ovakvo stanje. Od nas prave malu Palestinu i teroriste. Mi nismo teroristi jer mi da smo uradili nekome što je neko uradio nama nas ne bi bilo na zemlji ni u zemlji'',  zaključila je predsjednica Udruženja 'Srebreničkih majki' Hatidža Mehmedović.

Podsjetimo, akcija je počela jutros pod nadzorom Specijalnog tužiteljstva Republike Srpske, a provode je pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u suradnji s pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije.

Kopirati
Drag cursor here to close