Neovisni odbor PS

Prerano je donositi odluku o eventualnoj suspenziji direktora SIPA-e

Vijesti / Flash | 28. 11. 2014. u 15:07 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisni odbor Parlamentarne skupštine BiH zaključio je danas da je preuranjeno donositi odluku o eventualnoj suspenziji direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca, jer je u tijeku sudski postupak u Sudu BiH koji se vodi protiv Zupca zbog nesavjesnog rada u službi, a u vezi s protestima građana koji su vođeni u Sarajevu 7. veljače ove godine.

''Članovi Neovisni odbora danas su raspravljali o pokretanju inicijative o eventualnoj suspenziji direktora SIPA-e Gorana Zupca, i zaključili da je preuranjeno donositi definitivan stav o tom pitanju'', izjavio je nakon sjednice agencijama Fena i Srna predsjedavajući Neovisnog odbora Žiko Krunić.

Kazao je da su obavili diskusiju o tome, navodeći da imaju i različitih pogleda unutar Neovisnog odbora.

''Ali smo danas konačno, osim te činjenice da imamo i različitih pogleda, konstatirali i da neke stvari pravno nisu još 'zrele' za definitivno zauzimanje našeg zaključka o tom pitanju, kao na primjer donošenje rješenja od nadležnih organa o zabrani pristupa tajnim podacima'', kazao je Krunić.

Mada, dodao je, osobno misli da to nema mnogo veze s Neovisnim odborom, 'ali je to jedna činjenica koja se pojavljuje u javnosti'.

''Druga pravna činjenica je da sudski postupak, kazneni, koji je u tijeku je u odmakloj fazi, da je on u fazi saslušanja svjedoka što je vrlo osjetljivo'', kazao je Krunić.

Naveo je da bi se bilo kakav njihov definitivan zaključak o pitanju postojanja ili nepostojanja nečije odgovornosti mogao shvatiti kao nekakav utjecaj na svjedoke koji će biti saslušani.

''Isto tako smo se složili da je saslušanje svjedoka i utvrđivanje tih činjenica isključivo pravo sudova. Mi niti smo kvalificirani, niti smo nadležni za tu vrstu posla. Sud će u strogo propisanoj proceduri utvrđivati činjenice, saslušavati svjedoke i nakon toga definitivno zaključiti o postojanju ili nepostojanju nečije odgovornosti. Nakon toga to je definitivna činjenica koju ne može niko ignorirati pa ni ovaj neovisni odbor'', kazao je Krunić.

Po njegovim riječima, danas su se usuglasili i jednoglasno su donijeli zaključak da je ipak preuranjeno donositi definitivan stav o tom pitanju.

Dodao je da su i drugi nadležni organi vezani za to pitanje i provode svoje procedure - Ministarstvo sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija i Sud BiH.

''Ne možemo promijeniti te činjenice, da prije konačnih odluka tih organa sad mi budemo iznad svih pa definitivno zaključimo nije kriv ili jeste kriv. U konkretnom slučaju radi se o direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu'', kazao je Krunić.

Dodao je da su jednoglasno na kraju donijeli takav zaključak i u narednom razdoblju će pratiti razvoj situacije očekujući konačne odluke nadležnih organa i u 'odnosu na to ćemo se i mi pozicionirati o tom pitanju'.

Krunić je kazao da je Neovisni odbor danas trebao imati razgovor s direktorom Granične policije BiH, ali je službeno odsutan i to nije realizirano.

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i Izvještaj o posjeti Neovisnog odbora Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

''Izvijestili smo kolege i na sljedećoj sjednici ćemo imati pisani izvještaj o toj posjeti koja je bila vrlo kvalitetna i uspješna'', kazao je Krunić.

Kopirati
Drag cursor here to close