Mike Harari

Preminuo 'cionistički James Bond'

Vijesti / Flash | 23. 09. 2014. u 07:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najpoznatijih izraelskih špijuna Mike Harari, kojeg je list Haaretz nazvao cionističkim Jamesom Bondom, umro je u 87. godini, objavili su izraelski mediji.

Harari je organizirao potjeru za palestinskim teroristima Crnog rujna nakon Olimpijskih igara u Muenchenu, bio je veteran Mossada koji je sudjelovao u stotinama njegovih operacija. Bio je najpoznatiji po tome što je sastavio i vodio timove u operaciji Božji gnjev, židovskom odgovoru na pokolj izraelskih sportaša u olimpijskom selu u Muenchenu 1972. godine. Cilj osvete bili su palestinski militanti diljem Europe, javljaju mediji.

U filmu Muenchen redatelja Stevena Spielberga iz 2005. godine, posvećenom operaciji Božji gnjev, Hararija je glumio izraelski glumac Moshe Ivgy.

Harari je sudjelovao i u planiranju operacije oslobađanja židovskih talaca iz zrakoplova Air Francea u ugandskoj zračnoj luci Entebbe 1976. godine.

Izraelski ministar obrane Moshe Yaalon odao mu je priznanje rekavši da se njegov utjecaj na Mossad osjeća još i danas, i osjećat će se još dugo.

Kopirati
Drag cursor here to close