Stižu reakcije

Predstavnici Federalnog parlamenta ohrabreni jedinstvom u podršci reviziji

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 19:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Edin Mušić izjavio je da je ohrabren jedinstvom izraženom na današnjem savjetovanju o podnošenju revizije presude Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije, koje je održano u Vijećnici.

Pedeset sudionika dalo je podršku članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću za pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

To je, kaže Mušić, rezultiralo jednoglasno usvojenim zaključcima, kojim je podržan stav agenta Sakiba Softića da su se stekli uvjeti za podnošenje aplikacije.

''Jednostavno bila je očita podrška svih za podnošenje revizije'', naglasio je Mušić.

Ekspertni tim koji su činili članovi Fondacije "Pravda za BiH" i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, zaključio je da postoji dovoljno dokaza da se krene u proces revizije presude.

Zahtjev za to, po riječima Izetbegovića, bit će podnesen sljedećeg tjedna, zbog čega su izrazili zadovoljstvo i potpredsjedavajući i tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH Jesenko Tufekčić i Izmir Hadžiavdić, koji su sudjelovali na savjetovanju.

Tom prilikom i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić potvrdio je jednoglasno prihvaćanje zaključaka, među kojima je i taj da je revizija izraz obaveze prema žrtvama genocida radi dobrosusjedskih odnosa i suradnje u regiji.

''Revizijom se otvaraju mnoga pitanja, pa tako i ono da treba politički odgovoriti na krizu koja će uslijediti u smislu što će se događati u BiH i regiji. Revizija će biti jedna od tema predizborne kampanje u Srbiji'', kazao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Političke elite u Srbiji, po mišljenju predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, još uvijek ne pokazuju da su spremne uvažiti ono što se dogodilo u BiH početkom 1990-ih godina, ali građanima BiH, naglašava, nitko nema pravo zabraniti da traže istinu i pravdu nakon što su preživjeli agresiju.

Kopirati
Drag cursor here to close