Transparentno biranje

Predsjedništvo BiH uskoro o kandidatu za tajnika UN-a

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 07:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH će na sljedećoj sjednici razmatrati pitanje kandidature za generalnog tajnika UN-a, potvrđeno je "Nezavisnim" u Kabinetu Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva.

Kako je rekao Irham Čečo, iz Izetbegovićevog Kabineta, Predsjedništvo će o toj temi obaviti konsultacije, ali nije mogao reći i hoće li se razmatrati neka konkretna imena.

Prema neslužbenim informacijama, još je nejasno hoće li BiH imati vlastitog kandidata ili će biti donesena odluka da se podrži neko od kandidata iz našeg regije, ili, pak, kandidata iz neke druge prijateljske zemlje koja bi BiH mogla učiniti neku diplomatsku protuuslugu. Ono što je zasad poznato jeste da je predsjedavajući Parlamentarne skupštine Ujedinjenih naroda uputio pismo svim zemljama članicama koje još nisu istakle kandidate s molbom da do 21. srpnja istaknu svoje kandidate.

"Ove godine smo prvi put inicirali novi transparentni i otvoreni način izbora i imenovanja novog generalnog tajnika, kao što smo usvojili u Rezoluciji 69/321. Ovo je pitanje za koje smatramo da je među najvažnijima koje će Organizacija razmatrati u 2016", navedeno je u pismu Mogensa Liketofta, danskog političara i predsjedavajućeg Generalne skupštine krovne svjetske organizacije u pismu zemljama članicama koje je u posjedu "Nezavisnih".

"Ohrabrujem sve zemlje članice koje namjeravaju da istaknu kandidate da to učine što prije. Namjeravam da organiziram nekoliko neformalnih dijaloga za sve dodatne kandidate koji bi se mogli pojaviti", napisao je Liketoft.

Kada je naša regija u pitanju, kandidirali su se Vesna Pusić, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije, Danilo Tirk, bivši predsjednik Slovenije, Igor Lukšić, bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore te Srđan Kerim, bivši ministar vanjskih poslova Makedonije.

Ovoliki broj kandidata iz bivše Jugoslavije ne čudi, s obzirom na to da je, prema nepisanom pravilu, sada red na istočnu Europu da istakne svoje kandidate. Osim gore spomenutih, za poziciju generalnog tajnika bori se i Miroslav Lajčak, slovački šef diplomacije, nama poznat kao bivši visoki predstavnik UN-a u BiH, što mu daje izuzetno dobre šanse.

Kopirati
Drag cursor here to close