Sve je moguće

Predloženi ministri iz RS: Vijeće ministara moglo bi bez HDZ-a BiH!

Vijesti / Flash | 27. 02. 2015. u 12:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sastanka lidera SDS Mladena Bosića, PDP Mladena Ivanića i NDP Dragana Čavića s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Banja Luci, službeno su potvrđena imena kandidata iz RS za ministarske fotelje.

Tako je kandidat za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, za ministra vanjskih poslova je Igor Crnadak a za ministra za sigurnosti Dragan Mektić.

Istodobno, potvrđeni su i kandidati za zamjeničke fotelje, pa je kandidat za zamjenika ministra civilnih poslova NDP-ov Đorđe Miličević, za zamjenika ministra obrane SDS-ovac Boris Jerinić, a kandidat za zamjenika ministra za ljudska prava također SDS-ovac Predrag Jović.

Novi datum 11. ožujka

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, izjavio je kako je uvjeren da će Vijeće biti formirano u sljedećih desetak dana, odnosno do 11. ožujka, jer je to, kaže, svima u interesu, a očekuje i da se na sljedećem sastanku postigne dogovor o novoj Vladi Federacije BiH.

''Bilo bi vrlo teško objasniti građanima BiH zašto se ne bi trebalo formirati Vijeće ministara BiH iz razloga koji nemaju nikakve veze s procedurama imenovanja ministara u Vijeću ministara BiH'', rekao je Zvizdić i dodao kako je siguran da će sljedeći sastanak stranaka koje čine parlamentarnu većinu na razini Federacije BiH rezultirati dogovorom i da će formiranje Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH ''ići paralelno i biti završeni za desetak dana''.

I lider SDS-a Mladen Bosić uvjeren je da će Vijeće ministara BiH biti formirano do 11. ožujka te da će se partneri u Federaciji BiH dogovoriti o formiranju vlade tog entiteta.

''Nema nikakvog razloga da ne dođe do formiranja Vijeća ministara, jer je sve dogovoreno i pozicije su podijeljene u okviru dogovorene skupštinske većine i ne vidim razlog zašto bi se blokirali svi procesi, ukoliko se odgodi formiranje bilo koje razine vlasti u BiH'', rekao je Bosić.

Broj ruku

Podsjećamo, Bljesak.info pisao je kako se posljednjih dana ni u SDA ni u DF-u ne libe reći da bi, "ako HDZ nastavi s maksimalističkim zahtjevima za šest ministarstava i uvjetovanjem formiranja Vijeća ministara uspostavljanjem Vlade FBiH", mogli ući u proces formiranja državne vlade bez Čovićeve stranke.

Najjednostavnijom matematikom, oni za to mogu sakupiti više od potrebne 22 ruke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Sasvim je drugo pitanje kakvu bi političku (i institucionalnu) krizu izazvao ovakav potez? I da li bi to značilo opasnu destabilizaciju BiH, s nesagledivim posljedicama?

Da je i to moguće potvrđuje izjava predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža koji je izjavio kako je ova stranka ''otvorena za razgovor o ulasku u parlamentarnu većinu na državnoj razini''.

U Dnevniku D Federalne televizije Raguž je na pitanje pitan bi li HDZ 1990 prihvatio biti dijelom nove parlamentarne većine, ukoliko koalicijski partneri odluče u Zastupničkom domu Parlamenta BiH imenovati Vijeće ministara bez HDZ BiH, rekao kako podržava trenutnu većinu, ali i da je spreman i otvoren za sve razgovore.

S druge strane, odgovarajući na sličan upit predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH i dopredsjednik SDA Šefik Džaferović kazao je kako ''ne bi bilo mudro formirati Vijeće ministara bez HDZ BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close