Sud u Sarajevu

Povijesna presuda u BiH: Odšteta zbog silovanja maloljetnice za vrijeme rata

Vijesti / Flash | 25. 06. 2015. u 07:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Sarajevu je donio povijesnu presudu kojom je prvi put u povijesti dosuđeno da počinitelji ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, silovanja, moraju platiti žrtvi odštetu.

Bosiljko Marković i Ostoja Marković, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) – Kotorvaroške brigade, osuđeni su za silovanje djevojčice od samo 14 godina. Osuđeni su dobili po 10 godina zatvora, a moraju i isplatiti iznos od 26.500 konvertibilnih maraka.

Kako stoji u presudi, optuženi su se 28. lipnja 1992. dovezli u selo Orahova, pretežno naseljeno hrvatskim stanovništvom, gdje je zaštićenu svjedokinju, koja je tada bila maloljetna, iz kuće izveo Predrag Cicmanović pod izgovorom da je vodi radi razmjene za zarobljene pripadnike VRS u selu Večići, te je uveo u vozilo, prisilio na spolni odnos, nakon čega su zaustavili vozilo i upotrebom sile i prijetnjom hladnim i vatrenim oružjem, Predrag Cicmanović te optuženi Ostoja Marković i Bosiljko Marković naizmjenično silovali oštećenu, prenosi N1.

Do sada nije presuđen niti jedan slučaj za naknadu u okviru kaznenog postupka, nego su se žrtve morale usmjeravati da pokreću parnične postupke. U tom slučaju žrtve su morale otkriti svoj identitet i platiti sudske troškove što je često puta završavalo tako što bi žrtve odustale od postupka.

Sud Bosne i Hercegovine je 9. svibnja 2014. godine potvrdio optužnicu kojom se optuženi Bosiljko Marković i Ostoja Marković terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Prema nekim procjenama, oko 100.000 ljudi ubijeno je za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1995. godine, a silovano je oko 35.000 žena.

Kopirati
Drag cursor here to close