Zločin protiv čovječnosti

Potvrđena optužnica u predmetu Mile Puljić

Vijesti / Flash | 22. 12. 2014. u 15:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 16. prosinca optužnicu koja Milu Puljića tereti za počinjenje kaznenog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. točke h), i) i k) u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 29. Kaznenog zakona BiH, priopćeno je danas iz Suda BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Mile Puljić, u vremenskom razdoblju od početka mjeseca svibnja 1993. godine do početka mjeseca ožujka 1994. godine, u svojstvu zapovjednika II bojne 2. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na području općine Mostar, u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a, Vojne policije HVO-a i dr. na civilno muslimansko stanovništvo, u suizvršiteljstvu i dogovoru sa zapovjednika operativne zone Jugoistočne Hercegovine, zahtijevao od neposrednih izvršitelja da izvode zatvorenike iz logora Heliodrom, odvode ih na prinudne radove i u živi štit.

Na prinudnim radovima i u živom štitu, oko 73 zatvorenika - civila bilo je ranjeno, 11 poginulo, a oko 15 je fizički zlostavljano od pripadnika II bojne 2. brigade HVO-a, navodi se u priopćenju.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je mjere zabrane za Milu Puljića, optuženog za zločine počinjene na području Mostara 1993. i 1994. godine. Tužitelj Seid Marušić je predložio Sudu BiH da Mili Puljiću zabrani putovanje, napuštanje boravišta, te javljanje određenim nadležnim organima.

Marušić je zatražio i da se Puljiću odredi mjera zabrane sastajanja sa svjedocima Tužiteljstva i da sve zabrane traju do donošenja prvostupanjske presude.

Obrana je zatražila da se ne određuje mjera zabrane napuštanja boravišta, odnosno Mostara, već da se optuženom samo zabrani napuštanje države. Sud će odluku o prijedlogu Tužiteljstva donijeti naknadno, prenosi Justice Report.

Podsjećamo, Puljić je nakon saznanja o dizanju optužnice rekao kako će se braniti.

Kopirati
Drag cursor here to close