Istražitelji

Porekao sve za što se tereti: Bandić ne skida smiješak

Vijesti / Flash | 20. 10. 2014. u 19:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smješeći se okupljenim novinarima zagrebački gradonačelnik odvezen je policijskim vozilom nešto prije 20 sati iz sjedišta Državnog odvjetništva  nakon što je pred Uskokovim istražiteljima odbacio bilo kakvu povezanost s korupcijom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu, zbog čega je u nedjelju uhićen sa svojim najbližim suradnicima, prenosi Hina.

"Vi znate da ja, iako bih vrlo rado s vama podijelio ovo o čemu se radi, ali znate da me zakon priječi i ne mogu. Ne mogu vam reći na koji način i kako smo se branili jer to predstavlja odvjetničku tajnu. Ono što mogu reći je da je porekao kompletan učin kaznenih djela koje mu se stavljaju na teret", kazao je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik.

Ponovio je raniju ocjenu da je uhićenje zagrebačkog gradonačelnika trebalo skrenuti pažnju s "povijesnog suđenja koje se vodi u Njemačkoj", misleći pritom na postupak protiv jugoslavenskih, ali i hrvatskih špijuna Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Iako je kazao da sada još nije poznato hoće li tužiteljstvo protiv Bandića pokrenuti istragu i zatražiti pritvor iz neslužbenih izvora bliskih istrazi se doznaje da će Uskok za Bandića, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama, zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Na pitanje ima li Bandić razloga za zadovoljstvo Krsnik je kazao da, unatoč novinarske zantiželje, o tome ne može razgovarati na taj način.

No, i kada je nakon cjelodnevnog pretresa svog ureda u Gradskom poglavarstvu oko 18,30 sati dovođen u sjedište Uskoka Bandić za razliku od ostalih osumnjičenika nije prekrivao lice ili se pokušavao skriti od novinara i objektiva.

Dvadesetak minuta kasnije u tužiteljstvo je ušao i njegov odvjetnik koji nije želio davati izjave, ali je naslutio da će imati tzv. aktivnu obranu.

Uz Bandića, Slobodana Ljubičića, Branka Mihaljevića, Ines Bravić i tzv. kralja otpada Petra Pripuza za korupciju u Zagrebačkom holdingu i poglavarstvu terete se direktori ZET-a Ivan Tolić, Čistoće Miljenko Benko i Plinare Ante Dodig, piše Hina.

Na pretres prostorija u poglavarstvu jutros je doveden pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, a među privedenima su i pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović te Ivan Jurčić, Ivan Markuš, Dragutin Kosić.

Prema službeno još uvijek nepotvrđenim informacijama cijela je akcija, na kojoj navodno radi više od stotinu policajaca specijaliziranih za korupciju i organizirani kriminal, počela upravo zbog 7,5 milijuna kuna 'teškog ugovora' ugovora grada s Pripuzovom tvrtkom za zbrinjavanje otpada.

No, na meti istražitelja, osim poslova s otpadom, navodno su i zamjene gradskih zemljišta, sumnjiva zapošljavanja, odnosno 'trgovanje utjecajem', a vjerojatno i nezakonitosti u predsjedničkim izborima 2009., navela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close