Bitka na Kozari

Policija ih udaljila s obilježavanja godišnjice Bitke na Kozari jer su pjevali partizanske pjesme

Vijesti / Flash | 06. 07. 2015. u 06:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa aktivista iz Banje Luke i Prijedora tvrdi da je na obilježavanju 73. godišnjice Bitke na Kozari udaljena s tog skupa, jer su pjevali partizanske pjesme, dok Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske navodi kako to nije bio razlog, već pogrešan trenutak kada su pjesme pjevane.

Jedan od aktivista Dražen Crnomat iz Banje Luke kazao je novinarima da su pjevali partizanske pjesme jer smatraju da na ovakvim skupovima nije mjesto za političke govore.

On je dodao ih je policija prekinula i razdvojila grupu mladih koja je pjevala pjesme te ih legitimirali.

S druge strane, u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite RS-a su naveli da na obilježavanju 73. godišnjice Bitke na Kozari nikome nije bilo zabranjeno pjevanje partizanskih pjesama i da su upravo partizanske pjesme bile dio službenog programa koji su zajednički organizirali Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije za negovanje značajnih istorijskih događaja.

‘’Grupu mladića organizatori su zamolili da ne pjevaju usporedo s intoniranjem himne Srbije i himne Republike Srpske i usporedo s početkom službenog programa koji su direktno prenosile RTRS i RTS, a nitko im nije branio da pjevaju prije ili poslije službene ceremonije ili da to čine dalje od bine s koje su se dužnosnici obraćali okupljenima’’ naveli su u ovom ministarstvu.

U prijedorskoj policiji su potvrdili da nije evidentiran nijedan incident na obilježavanju Bitke na Kozari koji je održan u nedjelju.

Kopirati
Drag cursor here to close