Rat na istoku

Pogled u Ukrajinu: Tenkovska bitka ispod Putilovskog mosta

Vijesti / Svijet | 21. 01. 2015. u 09:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukrajinske vojne postrojbe sukobile su se s regularnim ruskim snaga na istoku Ukrajine tijekom utorka'', rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske.

''Ukrajinske vojne postrojbe su napadnute na sjeveru antiterorističke operativne zone od regularnih oružanih snaga Rusije. Teške borbe se nastavljaju u blizini kontrolnih punktova (ukrajinske vojske) 29 i 31'' izjavio je vojni glasnogovornik Andrej Lisenko, misleći na koordinate grada Slovjanoserbsk, sjeverozapadno od Luganska.

Još tri bojne taktičkih skupina ruske motorizirane pješadije primijećene su unutar Rusije kako se kreću prema ukrajinskoj granici, kao i artiljerijska divizija, kazao je.

Lisenkova objava na posebno organiziranom brifingu za novinare jedna je od najoštrijih dosadašnjih tvrdnji o direktnoj ruskoj vojnoj umiješanosti u devetomjesečnom sukobu između proruskih separatista i vladinih snaga.

Usprkos, kako ih Zapad i Kijev nazivaju, neoborivim dokazima, Moskva još negira da ima regularnih snaga razmještenih u Ukrajini.

''Optužbe Kijeva o takozvanim upadima skupina ruskih vojnika preko granice ne zaslužuju nikakvu reakciju. To je potpuni apsurd'' izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Obavještajni rat

I dok Rusija tvrdi jedno, na Internetu se može dobiti nešto drugačija slika o ovome sukobu. Veliki je broj dokaza o umiješanosti, kako ruskih specijalnih, tako i regularnih snaga u ovaj rat na istoku Ukrajine.

Na Youtubu je objavljeno nekoliko video priloga ruskih tv kuća koje su napravili njihovi reporteri i snimatelji s prve crte bojišta na kojima se vide vojnici s oznakama ruskih marinaca, a na društvenim mrežama se može pronaći dosta objava ruskih vojnika koji se slikaju, tagiraju i javljaju s tla Ukrajine. Građani su snimili nekoliko videa na kojima se vide kolone tenkova, višecijevnih bacača raketa i ostale opreme u pokretu s oznakama ruskih postrojbi.

Isto tako objavljeni su i video zapisi artiljerijskih djelovanja višecijevnih bacača raketa od strane pobunjenika samo par metara od stambenih zgrada u Donjecku tijekom posljednjih sukoba oko aerodroma u ovome gradu. Ratni sukobi su kulminirali upravo u ovim bormbama.

Bitka za aerodrom u Donjecku

Ukrajinci su vojnike koji su nadljudskim naporima branili aerodrom nazvali  Kiborzi (K??????), dok su ih napadale snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Glavninu napada predvodile su bojne Somali i Sparta koje su se prošle godine tijekom sukoba pokazali kao dobro obučene i opremljene postrojbe profesionalaca iza kojih nema izgubljene bitke. Ukrajinske snage su formirane i djeluju u okviru antiterorističke operacije pokrenute 15. travnja 2014. godine tako da se za njih uzima oznaka ATO snage.

Sami aerodrom za ATO snage nije imao neku posebnu taktičku važnost. Više je držan u nastojanju da posluži kao simbol borbe i otpora, kako Ukrajinci kažu, ''ruskim okupatorskim snagama''. Za proruske pobunjeničke snage DNR-a, s aerodroma u Donjecku je trebalo potisnuti ATO snage jer su bile blizu i predstavljale su stalnu opasnost za njih. I nakon potpisivanja primirja prošle godine, sukobi različitog intenziteta nisu nikada prestali oko ovoga aerodroma upravo uslijed pokušaja da snage DNR-a ''oslobode'' aerodrom.

Inače, borbe su intenzivirane posljednji tjedan dana nakon što su obje strane pokušale da preuzmu kontrolu nad prostorom aerodroma. Rezultat žestokih borbi koje su počele 12. siječnja u poslijepodnevnim satima velikim napadom Ukrajinske vojske je njihov poraz i gubitak čitavog aerodroma uz veliki broj mrtvih i ranjenih.

Na ovaj napad su Ukrajinci bili primorani iz straha od potpunog uništenja svojih preostalih pripadnika Kiborga koji su bile stjerani u jedan mali dio aerodromskog terminala. Iako se na početku operacije činilo da bi ATO snage mogle da opkole aerodrom i tako presjeku dopremanje pomoći pobunjenicima koji su vodili borbe u unutrašnjosti aerodroma, to im nije uspjelo. Žestok sukob zarađenih strana se odigrao ispod Putilovsky mosta, na mjestu gdje su ATO snage pokušale okružiti aerodrom, prodorom sa sjevere.

Njihove snage su potisnute uz znatne gubitke u ljudstvu i tehnici, a preostalo im je samo da uzvrate artiljerijskim udarima. Najveći udar ATO snaga iznijele su upravo postrojbe Somali i Sparta uz artiljerijsku podršku postrojbe Vostok.

Mrtvi, ranjeni i zarobljeni

Oprečne su informacije koje su objavile sukobljene strane o ovome trodnevnom sukobu. Na internetu skoro 90% video materijala, fotografija i informacija dolazi od strane proruskih pobunjenika i novinara koji djeluju iza njihovih linija i s informacijama koje dobiju od vlasti DNR-a. Ukrajinci objavljuju manji broj informacija i prateći njihove medije nije lako dobiti pravi uvid u situaciju na terenu.

Ipak, najupečatljiviji su video zapisi s prvih linija bojišta koje u svoju korist prave pobunjene snage DNR-a.  Prema ovim informacijama, separatisti tvrde kako su uništili 27 tenkova i 20 oklopnih vozila vojske Ukrajine. Navodno su i zarobili jedan tenk. Tvrde kako su ubili više od 200 vojnika dok su oko 300 neprijatelja ranili. Ujedno tvrde kako su izgubili 16 svojih ljudi dok su im 62 vojnika ranjena. S druge strane Ukrajinci tvrde kako su ''ruski gubici'' 132 ubijena i 149 ranjenih, dok su ukrajinski gubici 2 ubijena, 8 ranjenih od čega 5 u kritičnom stanju.

Nakon pada aerodroma, zabilježen je slučaj u kojemu je jedna ATO postrojba samoinicijativno krenula u akciju napada na pobunjenike. Navodno su uslijed magle zalutali i ušli među neprijateljske snage, nakon čega je uslijedio žestoki sukob. Rezultat je veliki broj poginulih i zarobljenih ukrajinskih vojnika od kojih su neki isti dan prikazani na konferenciji za novinare u Donjecku.

Nesumnjivo kako se zadnjih dana na istoku Ukrajine vodi otvoreni rat širih razmjera u kojemu gine veliki broj ljudi, a razmjeri uništenja su katastrofalni. O žestini sukoba svjedoči u potpunosti uništeni aerodrom u Donjecku, srušeni kontrolni toranj i djelomično urušena zgrada terminala. Nažalost, na ovome se nije završilo.

Nema kraja

Tijekom jučerašnjeg dana, vojska DNR-a, potpomognuta novopristiglim ruskim pojačanjima, pokrenula je ofanzivu na još par bojišta vjerojatno u naumu da razvuče ATO snage. Informacije s početka teksta govore o žestokim sukobima oko Luganska dužinom Bakhmutka autoceste. Napad je počeo nakon što su ''ruske snage'' nakon artiljerijske pripreme, s osam tenkova krenule prema položajima vojnika ATO snaga koji su se povukli. Zabilježeni su i okršaji na jugu oko grada Mariupula.

Kopirati
Drag cursor here to close