Pamćenje

Podjele zemlje nema, ruska vojska se krije u Ukrajini

Vijesti / Flash | 24. 10. 2014. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikakvi prijedlozi nisu izneseni o podijeli Ukrajine u razgovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izjavio je bivši poljski premijer Donald Tusk za lokalni radio.

''Nikakav takav prijedlog nije iznijet na bilo kakvom sastanku s predsjednikom Putinom'', navodi novinska agencija Itar-Tass izjavu Tuska, koji je komentirao izjave koje je dao bivši poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

''Sve te priče pokazuju da pamćenje može izdati čovjeka'', izjavio je Tusk, dodajući da se ta afera sada može smatrati završenom.

S druge strane, vodeći zapovjednik NATO-a tvrdi kako Rusija još ima izvjestan broj vojnika u istočnoj Ukrajini i da zadržava vrlo sposobne snage na granici usprkos djelomičnom povlačenju.

''Svjedočili smo prilično dobrom povlačenju ruskih snaga unutar istočne Ukrajine, ali da ne bude nikakve greške, ostalo je ruskih snaga unutar istočne Ukrajine'', izjavio je general Američkog zrakoplovstva Philip Breedlove novinarima u vojnom stožeru NATO-a u blizini Monsa u Belgiji, prenosi Reuters.

''Neki ruski vojnici smješteni u blizini ukrajinske granice su otišli i neki se pripremaju da odu, ali neke snage ostaju i ne pokazuju nikakve nagovještaje odlaska, i to su vrlo sposobne snage i ostaju prijetnja Ukrajini'', kazao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenili su da bi bilo svrsishodno da se uskoro održi novi susret Kontakt-grupe o Ukrajini.

U priopćenju pres-službe Kremlja, navodi se da su Merkel i Putin u telefonskom razgovoru nastavili "razmatranje stanja u zoni unutarukrajinskog konflikta" poslije razgovora 16. i 17. listopada u Milanu, u okviru samita ASEM.

''Predsjednik Rusije naglasio je da je neophodna deeskalacija stanja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, prije svega, putem realnog prekida vatre, osiguranja sigurnosti duž linije razgraničenja sukobljenih strana i pružanja hitne humanitarne pomoći'', prenio je TAS S.
U tom smislu, Putin i Merkel su ukazali na svrsishodnost održavanja u najskorije vrijeme još jednog susreta Kontakt-grupe, koja je 20. rujna u Minsku usvojila Memorandum o implementaciji režima prekida vatre s devet tačaka, kojim se, između ostalog, zabranjuje upotreba svih vrsta naoružanja povlačenje od linije razgraničenja na 15 kilometara sa svake strane oružja kalibra većeg od 100 milimetara.

Kopirati
Drag cursor here to close