Hvo i armija

Podjela ministarstva branitelja, prvi kamen pred koalicijom

Vijesti / Flash | 09. 04. 2015. u 06:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HZ HB Nikica Tomić najavio je pritisak na Vladu Federacije BiH i resornog federalnog ministra kako bi se kvalitetno uredila podjela ministarstva branitelja na dva sektora, jedan za HVO, a drugi za Armiju BiH.

''Mi udruge proistekle iz Domovinskog rata iz obje komponente imamo stajalište u vezi toga i od nas sada slijedi pritisak kako na Vladu FBiH tako i na resorno ministarstvo da se uredi kvalitetno ova materija'', istaknuo je Tomić u izjavi za Fenu, kazavši kako od novog federalnog ministra branitelja očekuju poticaj za nove ozbiljne razgovore.

Tomić je podsjetio kako braniteljske udruge nisu zadovoljne proteklom revizijom, navodeći kako su zadnje četiri godine za branitelje bile ''strašne i užasne''.

''Reviziju zakonsku podržavamo, ali ovu proteklu apsolutno ne. Državi je pametnije da poništi reviziju te da krene ispočetka, već da se pravno bori protiv silnih novih tužbi kojih sada ima na tisuće'', kazao je Tomić, ocijenivši kako je protekla revizija rađena nekvalitetno i selektivno.

Podsjećamo na istup Udruge organizatora otpora HVO u BiH nakon objave imena kandidata za federalna ministarstva, koja je priopćila da je nezadovoljna i razočarana što legitimni i legalni predstavnici hrvatskog naroda izabrani na posljednjim općim izborima u BiH nisu izborili Ministarstvo za pitanja branitelja u Vladi Federacije BiH kako su u predizbornoj kampanji obećali udrugama proizišlim iz Domovinskog rata.

Udruga je priopćila kako ne podržava ovakav postignuti dogovor oko preraspodjele ministarstava Federacije BiH te da je umjesto Ministarstva branitelja dobiveno ''neustavno Federalno ministarstvo kulture i sporta'' te je podsjetila na HDZ-ova obećanja iz ožujka prošle godine da će osigurati poziciju ministra u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, Udruzi je odgovorio da će već na prvim sjednicama Vlade FBiH biti odlučeno da se u ovom ministarstvu uspostave dva sektora, jedno za ARBiH a drugo za HVO. Dodao je i da će "sve nelegalne revizije branitelja biti poništene".

No, član Predsjedništva BiH i dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u kako o podjeli Ministarstva za boračka pitanja Federacije BiH nije bilo govora te da je u pregovorima o formiranju vlasti bilo riječi o eventualnom spajanju ministarstava kulture i obrazovanja s obzirom na raniju odluku Ustavnog suda Federacije BiH, ali se odustalo od te ideje.

''O podjeli Ministarstva za boračka pitanja nije bilo govora. Jedino što smo se Čović i ja dogovorili u pogledu rada ovog ministarstva, a to je bilo u prisustvu čelnika Federacije BiH Marinka Čavare i Melike Mahmutbegović, jeste da ćemo istinske borce i njihova prava zaštititi na dva načina: prvo, nećemo dopustiti da njihova prava i Fond koriste oni koji tu ne pripadaju, dakle revizija će se nastaviti. I drugo, nećemo dopustiti da ijednom istinskom borcu bude oduzeto pravo, dakle bit će provjere dosadašnje revizije. HDZ naravno ima svoje viđenje uređenja države, javnog RTV servisa, sustava obrazovanja, izbornih jedinica itd. i u principu teži autonomiji hrvatske komponente'', rekao je Izetbegović.

Iz Demokratske fronte na ove istupe poručili su kako neće dobiti podršku te kako je riječ o početku uvođenja trećeg entiteta, a analitičari kažu kako će ovo biti prvi kamen spoticanja za novu vlast u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close