13. srpnja

Podgorica: Protuvladini prosvjedi održat će se na Dan ustanka crnogorskog naroda

Vijesti / Flash | 04. 07. 2015. u 15:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protuvladini prosvjedi, koje će organizirati oporbeni savez Demokratski front (DF), održat će se u Podgorici 13. srpnja, na Dan ustanka crnogorskog naroda, najavio je u subotu čelnik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, precizirajući da će jedini zahtjev biti smjena vlasti, pad premijera Mila Đukanovića i formiranje takozvane tehničke vlade koju će činiti stručnjaci oporbe.

Medojević je na lokalnoj TV Atlas rekao da sadašnja crnogorska vlada nema legitimitet te da vodi zemlju u kaos i da oni to ne smiju dopustiti.

On je najavio da će prosvjedi započeti u Beranama, a nastaviti istoga dana ispred zgrade crnogorskog parlamenta u Podgorici te da će biti mirni i da se sudionici neće razilaziti dok ne ostvare političke ciljeve.

"Nećemo se razilaziti dok ne ostvarimo svoje političke ciljeve", poručio je Medojević, koji nije isključio i moguće incidente.

"Ne isključujem, niti uključujem moguće incidente, kažem samo da se mi okupljamo na miran način i da nećemo izazivati nikakvo nasilje, ali ako nas vlast napadne, mi ćemo se braniti”, kazao je Medojević.

DF je u više navrata najavljivao antivladine prosvjede, namjeravajući ih odgoditi do jeseni, ali su ocijenili da je ovo pravi trenutak s obzirom da postoji mogućnost da manjinski partner u vladajućoj koaliciji SDP iz vlade povuče neke svoje ministre koji su nedavno napustili tu stranku te se time ozbiljno postavi pitanje legitimiteta Đukanovićeva ureda.

U dosadašnjim sličnim situacijama događalo se da iako su izišli iz stranke ministri zadržavaju svoje funkcije ili kao članovi vlade ili kao neovisni zastupnici u parlamentu.

Pitanje je, međutim, koliko su dobre njihove procjene s obzirom da nije postignuto oporbeno jedinstvo, a i meteorolozi sredinom ovog mjeseca u Podgorici najavljuju temperature od blizu 40 stupnjeva.

Vujica Lazović, potpredsjednik vlade i doskorašnji član najužeg vodstva Socijaldemokratske stranke (SDP), koju je ovih dana napustio, ocijenio je da pokušaj rušenja vlade u ovom trenutku bio bi ugrožavanje nacionalnih interesa.

Oporbeni savez zamjera Đukanovićevoj vladi na lošem vođenju gospodarske politike zemlje, korupcijskim aferama, rasprostranjenom kriminalu i lošoj sigurnosnoj situaciji u državi zbog velikog broja neotkrivenih ubojstava koji se povezuju s kriminalnim miljeom.

Kopirati
Drag cursor here to close