Nasilje

BiH prva u regiji pravi bazu podataka o nasilju u obitelji

Vijesti / Flash | 01. 09. 2015. u 17:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Gender centrom Federacije BiH i Udruženjem 'Mreža žena policajaca', održala je danas drugu od deset obuka o provedbi Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i o korištenju baze podataka o nasilju u obitelji.

Baza podataka o nasilju u obitelji predstavlja prvi sveobuhvatni izvor informacija o svim slučajevima nasilja u obitelji u Federaciji BiH koji su prijavljeni policiji, socijalnim radnicima, sigurnim kućama i SOS liniji za pomoć žrtvama nasilja u obitelji.

Uz podršku OSCE Misije u BiH, Gender centar FBiH kao koordinator izrade i praćenja provedbe Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji 2013-2017, koordinira cijeli proces uspostave baze podataka.

''Ta baza podataka će olakšati rad korisnicima, posebno što se će se uzimanje podataka od žrtve/počinitelja i unošenje raditi samo jednom, umjesto dosadašnja četiri puta, što je dodatno opterećivalo žrtvu. Na ovaj način će se i umanjiti birokracija, a baza podataka će omogućiti bolje i kvalitetnije izvještavanje, kao i podrobnije praćenje problema nasilja uobitelji'', istaknuo je stručni savjetnik Gender centra FBiH Zlatan Hrnčić.

Direktor Policijske akademije FBiH Taib Spahić je rekao da je Policijska akademija podržala ovaj projekt jer smatraju da je nasilje u obitelji sigurnosni fenomen na koji je potrebno obratiti posebnu pozornost.

''Poseban značaj ovih radionica leži u multisektorskom pristupu i mogućnosti da se pored policijskih službenika educira i osoblje centara za socijalni rad, kao i da se razmjene iskustva između kolega i osigura kontinuiran rad'', dodao je Spahić.

Serija obuka će obuhvatiti više od 400 policijskih službenika, socijalnih radnika i predstavnika civilnog društva iz Federacije BiH.

Dvije obuke su dosad održane u Unsko-sanskoj županiji i Hercegbosanskoj županiji. Po završetku održavanja obuka u studenom 2015. baza podataka o nasilju u obitelji, jedna od prvih takve vrste u regiji, bit će uvedena u sve sigurne kuće, centre za socijalni rad i policijske uprave u FBiH, priopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close