spomen

Počast za španjolske vojnike na središnjem mostarskom trgu

Vijesti / Politika | 26. 02. 2015. u 14:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim španjolskim vojnicima danas je na Španjolskom trgu u Mostaru odana počast za 22 španjolska državljanina koja su stradala tijekom mirovne misije u BiH.

Ovime je ujedno obilježen i odlazak zadnjih pripadnika Španjolske komponente EUFOR-a iz BiH, koji su od rujna 2010. godine zadnju dužnost obavljali u Travniku.

"Protekle 23 godine Španjolci su bili prisutni u Bosni i Hercegovini i imali smo izvrsnu suradnju sa svima, posebice ovdje u Mostaru", kazao je u izjavi novinare pukovnik Jose Luis Saez Blanco.

Istaknuo je kako će u BiH će ostati samo dva španjolska časnika i to u Vojnoj bazi Butmir u Sarajevu, čime se kako je kazao, suradnja između Španjolske i BiH nastavlja.

"Španjolski vojnici u BiH su puno toga učinili dobroga. Prije svega pomogli su da dođemo do mira, a Španjolska je pomogla mnoge projekte u Gradu Mostaru i svi ima na tomu trebamo biti jako zahvalni", kazao je u izjavi novinarima gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, naglasivši kako vjeruje da će prijateljske veze između Mostara i španjolskog naroda ostati trajno dobre.

Današnjem događaju, uz ostale, prisustvovalo je oko 25 pripadnika EUFOR-a, veleposlanica Španjolske u BiH Aurora Mejia, te predstavnici Grada Mostara. Osim njih cvijeće je položila i direktorica centra za djecu s posebnim potrebama Los Rosales uz pratnju štićenika.

Kopirati
Drag cursor here to close