tražimo istinu

Pitanje nestalih osoba iznad svih politika i uvjerenja

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 08:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavajući Međunarodni dan nestalih osoba 30. kolovoz Regionalna koordinacija udruženja obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije zatražila je od svih vlada, parlamenata, sabora, skupština, vijeća, te svih vršitelja vlasti i predstavnika političkih stranaka u regiji s prostora bivše Jugoslavije da prestanu sa licitiranjem i zloupotrebom žrtava u dnevnopolitičke svrhe ili za sitne profesionalne interese.

''Tražimo da čujemo istinu o stradanjima naših najmilijih u razdoblju od 1991. do kraja 2000. godine'', ističe se u pismu Regionalne koordinacije udruženja obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, a koje će se danas čitati u Sarajevu, Beogradu, Vukovaru i drugim gradovima širom regije u kojima se obilježava ovaj dan.

U pismu se apelira na sve ljude koji imaju saznanja kojima mogu doprinijeti u rješavanju sudbina nestalih da sakupe hrabrosti i jave informacije o nestalima.

''Na današnjoj konferenciji za tisak-okupljanju govorimo u ime svih onih koji se prema međunarodnoj terminologiji nazivaju nestalim osobama. Oni danas nisu ovdje i ne mogu govoriti u svoje ime jer im je to pravo oduzeto. Njima su oduzeta sva ljudska prava, a iznad svih pravo na život, slobodu i pravo na identitet, a samo zato što su imali drugačija imena, razmišljanja, boju kože ili su pripadali drugoj vjeroispovijesti'', ističe se u pismu.

Dodaje se da je puno zakona donijeto i institucija oformljeno, ali se porodice nestalih i dalje vrte u krugu i očajnički traže izlaz.

''Obitelji nestalih su sudjelovale u kreiranju Zakona o nestalima i podržavale sve državne institucije vjerujući kako ćemo tako doći do istine, zadovoljenja pravde i ostvarivanja prava obitelji. Mnogi su uspjeli u tome, ali je puno onih koji se i danas pitaju hoće li ikada uspjeti. U Republici Srbiji do danas nije donijet Zakon o nestalima. Još je oko 12.000 nestalih osoba na području regije bivše Jugoslavije, a rješenja su svakim danom sve manja'', navodi se u pismu.

Također je sve više ugovora, sporazuma, izjava o suradnji i raznih projekata, ali, kako se dodaje, sve nažalost ostaje mrtvo slovo na papiru.

Četiri države u regiji 2014. potpisale su Deklaraciju o ulozi države u rješavanju pitanja osoba nestalih zbog oružanog sukoba i povreda ljudskih prava. Rezultati implementacije ovog dokumenta su minimalni, a Regionalna koordinacija navodi da i dalje budno prati i lobira za implementaciju Deklaracije kao jednog od najvažnijih dokumenta za budućnost procesa traženja u regiji.

U pismu se naglašava da su obitelji nestalih sa svih strana, iz cijele regije, već dugo jedinstvene da je pitanje nestalih osoba iznad svih politika i uvjerenja, da je to najteže humanitarno-pravno pitanje na ovim prostorima i da je zajednička borba jedini put do istine.

''Zato smo nakon dugogodišnje suradnje uz pomoć ICMP-a osnovali i registrirali Regionalnu koordinaciju kako bi zajedničkim stavovima, iako smo svi različiti, pokazali svim politikama u regiji da se pitanje nestalih osoba mora riješiti jedinstvenim pristupom, bez diskriminacije bilo koje vrste'', navodi se među ostalim u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close