Tako se radi u HNŽ-u

Pacijenti iz Konjica se liječe u Mostaru, a novac se uplaćuje u Konjic

Vijesti / Flash | 21. 07. 2014. u 07:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već godinama se u HNŽ-u proteže pitanje financiranja zdravstvenih ustanova budući da je ovo jedina županija u Federaciji BiH koja ima čak tri bolnice.

Činjenica je da su Sveučilišna klinička bolnica Mostar i RMC “Safet Mujić” uistinu bolnice u pravom smislu te riječi te godišnje imaju tisuće pacijenata, Opća bolnica Konjic je, kako pokazuju službeni podaci, bolnica samo u imenu, piše današnji Večernji list.

Ipak, iz županijskog proračuna se sredstva jednako izdvajaju za sve tri zdravstvene ustanove. Upravo Opća bolnica Konjic je u najvećem dijelu zaslužna za činjenicu da je SKB Mostar već godinama na koljenima jer sredstva idu u Konjic iako se pacijenti iz te općine uglavnom liječe u Sarajevu ili u SKB-u Mostar.

Na nepravednu raspodjelu sredstava upozoravali su hrvatski zastupnici u Skupštini HNŽ-a mnogo puta, međutim budući da je ova županija preuzela osnivačka prava nad sve tri zdravstvene ustanove, iz proračuna se nemala sredstva izdvajaju i za tu bolnicu.

O opravdanosti ili neopravdanosti njenog postojanja najbolje govori podatak kako je prosječna zauzetost kreveta u Općoj bolnici Konjic tek 33,2% godišnje.

Prema službenim podacima, u 2010. broj ispisanih pacijenata je tek 1069, s druge strane u istoj godini je u SKB-u Mostar ispisano je 21.417 pacijenata, a u RMC-u Mostar 5244 pacijenata.

Samo u 2010. godini za ovu bolnicu u Konjicu je iz proračuna HN županije izdvojeno 6,704.815 maraka, piše dalje Večernjak.

Ako uzmemo u obzir omjer pacijenata koje je u toj godini imala Opća bolnica Konjic i SKB Mostar, po ovoj računici bi za SKB Mostar u istoj toj godini trebalo izdvojiti 20 puta više sredstava, odnosno čak 134,096.000 KM.

Budući da se ne radi o racionalnom iznosu s obzirom na visinu županijskog i proračuna ZZO-a te da je apsurdno da u krugu od 50 kilometara postoje tri bolnice, Skupština HNŽ-a bi se trebala pozabaviti ovim pitanjem, odnosno predložiti da se u zgradi Opće bolnice Konjic napravi dom zdravlja s jačim centrom urgentne medicine (kao što je slučaj u svim ostalim općinama HNŽ-a), gdje bi se građanima mogla kvalitetno pružiti hitna pomoć.

Umjesto toga bošnjački zastupnici u Skupštini HNŽ-a inzistiraju na još većem izdvajanju za ovu bolnicu. Upravo činjenica da se iz proračuna moraju izdvojiti sredstva za tri bolnice najčešće dovodi do toga da isplata istih kasni, bude umanjena ili pak izostane, piše Večernji list.

Slična situacija je i ove godine, naime, u prvih sedam mjeseci Sveučilišna klinička bolnica Mostar u kojoj se liječi cijela Hercegovina pa i velik broj stanovnika Konjica iako imaju svoju bolnicu, nije dobila niti jednu konvertibilnu marku od sredstava koja su za potrebe ove bolnice planirana u proračunu HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close