Tužiteljstvo HNŽ-a

Otkriveno više detalja o eksploziji u Salakovcu

Vijesti / Flash | 22. 11. 2015. u 17:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eksplozija koja se dogodila u tunelu Salakovac ispred automobila načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Ante Jeleča, a koju je izazvao radnik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Zlatko Humo (24) iz Mostara, okvalificirana je kao 'Izazivanje opće opasnosti', rekla je Srni tužiteljica Hercegovačko-neretvanske županije Maja Čišić.

"Riječ je o kaznenom djelu 'Izazivanje opće opasnosti' i nije bilo namjere da se nečiji život ugrozi. Nije u pitanju terorizam", kaže Čišić.

Ona navodi da je osumnjičeni Zlatko Humo bacio pirotehničko sredstvo iz 'Opel astre' u pokretu prilikom izlaska iz tunela, ali se eksplozija dogodila u tunelu. Čišić dodaje da još nije utvrđeno o kojem je pirotehničkom sredstvu riječ, jer su vještačenja u tijeku.

"Nije bilo namjere da se ugrozi nečiji život, ali je on ugrozio život generala Jeleča. Izazivanje opće opasnosti i elementi tog djela upravo ukazuju da je ugrožen život ljudi i imovina", kaže Čišić.

Ona je istaknula da Tužiteljstvo postupa u skladu sa zakonom. "Moram naglasiti da Tužiteljstvo ne štiti nikoga, kako neki mediji žele prikazati. Samo radimo po zakonu", kaže Čišić, dodajući da istraga u ovom slučaju nije okončana.

U tunelu Salakovac, nedaleko od Mostara, u petak oko 17.30 sati došlo je do detonacije ispred vozila u kojem je bio načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Anto Jeleč. Nije bilo ozlijeđenih niti materijalne štete.

Zlatko Humo zaposlen u OSA-i BiH priznao je da je izazvao eksploziju tako što je iz automobila na izlasku iz tunela Salakovac bacio pirotehničko sredstvo.

Zlatko Humo, sin je Esada Hume, bivšeg ministra u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije koji je bio mostarski ratni zapovjednik i šef bošnjačke tajne obavještajne službe (AID) za Hercegovinu.

Humo nije zadržan u pritvoru. 

Kopirati
Drag cursor here to close