Fikret Hadžić

Osuđeni ratnik iz Sirije nema novca za troškove suđenja

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fikret Hadžić, koji je nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu dana zatvora zbog ratovanja u Siriji, žalio se na odluku kojom mu je naloženo da plati troškove suđenja.

Hadžićev odvjetnik Senad Dupovac kazao je da njegov klijent nema zaposlenje, te da zbog toga treba biti oslobođen obaveze plaćanja troškova suđenja.

''Hadžić ne radi, kao ni njegova supruga, a djeca mu idu u školu. U prvostupanjskom postupku sam tražio da mu se plaćaju dolasci na suđenje i tada je Sudsko vijeće prihvatilo tu odluku. Moj branjenik ima 59 godina, ali još nema dovoljno staža za mirovinu, a pošto je radnik ‘Hidrogradnje’, već nekoliko godina nema primanja. Živi od toga da nekome cijepa drva ili kad ga kao radnika zaposle'', rekao je Dupovac.

Napomenuo je i da je osobno otišao u Kakanj po Hadžića kako bi ga doveo na ročište, jer optuženi za to nije imao sredstava.

''Predmet u kojem mu se sudilo i dalje traje. On je osobno smanjio troškove priznanjem krivice i zato tražimo da bude oslobođen plaćanja'', kazao je Dupovac.

Hadžić se obratio Žalbenom vijeću i rekao da ''nema nikakvih primanja''.

''Stanje u ‘Hidrogradnji’ zna i javnost i Vi, više godina nemam primanja'', kazao je optuženi.

Naime, početkom srpnja ove godine Sud BiH je osudio Hadžića na godinu zatvora zbog odlaska na ratište u Siriji. Sud je prihvatio sporazum kojim je Hadžić priznao da je u ljeto 2013., preko aerodroma u Istanbulu, otputovao u Siriju gdje je ratovao.

''Hadžiću se, zajedno s Enesom Mešićem, Mirzom Kapićem, Salkom Imamovićem, Ibrom Delićem, Jasminom Jašarevićem, Ademom Karamujom i Samirom Hadžalićem sudilo za priključenje terorističkim organizacijama u Siriji. Postupak protiv njih i dalje je u tijeku'', objavila je Balkanska istraživačka mreža BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close