Traženje prava

Osnovano udruženje zaboravljenih branitelja

Vijesti / Flash | 15. 06. 2015. u 06:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaboravljeni borci i branitelji Bosne i Hercegovine udruženje je koje okuplja demobilisane borce koji nisu ostvarili nikakav vid boračke zaštite. Tvrde da su zaboravljeni od svih i ostavljeni bez ikakvih prava, iako su ratne dane proveli na linijama bojišnica.

Borci i branitelji koji su ratne dane proveli u rovovima, a nisu ostvarili nikakav vid boračke zaštite, okupili su se u udruženje putem kojeg namjeravaju tražiti prava koja smatraju da im pripadaju. Tvrde da ih ima oko 30 tisuća u čitavoj državi.

''Mi nemamo apsolutno ništa. Mi smo samo bili u ratu topovsko meso, sad niti nam se ko obraća, niti nas pošuje", rekao je za FTV Drago Grbovac, predsjednik Udruženja navodeći kako žele pokušati ostvariti naknadu za provedene dane u vojsci i, najvažnije, za zdravstveno osiguranje.

Kako ističe Vlado Marušić, predsjednik Udruženja Zaboravljeni borci/branitelji Zapadnohercehovačke županije, riječ je o ostvarivanju prava na braniteljski dodatak, šest maraka za mjesec dana učešća u ratu i zdravstvena zaštita.

Kažu, zvali su ih kad je trebalo nositi pušku, a ne kad je trebalo ostvariti prava. Prema postojećim propisima nisu zadovoljavali kriterije za ostvarenje nekog vida boračke zaštite, te su ostali na suhom.

Franjo Hrstić, tajnik Udruženja Zaboravljeni borci/branitelji BiH, kaže kako je onaj tko je imao vezu ostvario nešto.

Husein Pajević potpredsjednik je Udruženja Zaboravljeni borci/branitelji BiH. Kaže kako su u pitanju ljudi koji su imali svoj ponos pa nisu htjeli tražiti ono što im u datom trenutku nije pripadalo

"Nisam ranjavan i mislio sam da ne trebam ni tražiti te lažne podatke, lažne invalidnine", kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close