Pravne smetnje

Osmanović pisao Hrvatskoj: Ne smije se graditi Pelješki most

Vijesti / Politika | 30. 08. 2017. u 12:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović pozvao je hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture, kao i Vladu Republike Hrvatske, na hitnu obustavu svih aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta.

Osmanović je, povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta, uputio pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegu Butkoviću, u kojem ga obavještava o postojanju pravnih smetnji za tu izgradnju, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Predložio je da se izravno ili putem Vlade Republike Hrvatske i nadležnog povjerenstva za granicu Hrvatske stupi u bilateralne pregovore s nadležnim organima BiH.

''Ukoliko Vaše ministarstvo, odnosno nadležni organi i tijela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem Vas mora obavijestiti da će Ministarstvo civilnih poslova BiH biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska BiH iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i BiH, a prema odredbama čl. 22. stav (3) spomenutog ugovora, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava BiH prema Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslovenske zemlje koje izlaze na Jadransko more. Također, u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava BiH na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava'', naveo je u pismu Osmanović.

Napisao je kako se iz Hrvatske javno najavljuje početak izgradnje Pelješkog mosta ''u blizini još u potpunosti neuređene državne granice s BiH''.

''Želim vas obavijestiti da postoje pravne smetnje za izgradnju Pelješkog mosta u smislu poštivanja relevantnih odredbi unutrašnjeg zakonodavstva BiH i međunarodnog prava, a koje su sadržane u sljedećem. Naime, a kako vam je poznato, na razini Međudržavne diplomatske komisije za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice, između BiH i Republike Hrvatske usuglašen je u lipnju 1999. godine Prijedlog ugovora o državnoj granici. Sastavni dio ovog prijedloga činila je mapa s 86 geodetskih karata u razmjeru 1:25000 na kojima je ucrtana, odnosno identificirana granična crta. Prijedlog ugovora o državnoj granici, zajedno s mapom grafičkih priloga, parafirali su ovlašteni predstavnici izaslanstava obiju država, a kao svjedoci, ovaj prijedlog su parafirali i predstavnici Ureda visokog predstavnika (OHR-a), koji su pratili cjelokupan proces rada'', citat je iz Osmanovićevog pisma.

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, europskog tajnika za proširenje Johannesa Hahna, kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te šefa Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

Kopirati
Drag cursor here to close