Dan nestalih osoba

Osam tisuća obitelji iz BiH se pita 'Gdje je?'

Vijesti / Flash | 30. 08. 2016. u 12:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan nestalih osoba, koji se diljem svijeta obilježava 30. kolovoza, obilježen je danas u Mostaru podjelom balona s pitanjem 'Gdje je', a u kojem je sažet težak teret neizvjesnosti s kojom se suočavaju obitelji, jer ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

''U povodu toga dana, Međunarodni odbor Crvenoga križa je s kolegama Crvenoga križa BiH i uz konzultacije s udruženjima obitelji nestalih osoba želio iskoristiti priliku da balonima s pitanjem 'Gdje je' podigne svijest građana o važnosti rješavanja problema nestalih osoba i njihovu patnju jer ne znaju više od 20 godina što je s njihovim članovima obitelji'', istaknula je odgovorna osoba za suradnju s udruženjima obitelji nestalih osoba i obnavljanje obiteljskih veza pri Međunarodnom komitetu Crvenog križa (MKCK) u Sarajevu Dijanela Rajkić, piše Fena.

Prema podacima MKCK, u BiH se vodi 6874 osoba kao nestale, a podaci se temelje na zahtjevima za traženje obitelji nestalih osoba u BiH, kao i odgovora koji su dobiveni od predstavnika vlasti.

Solidarnost

Rajkić je poručila ovom prilikom građanima, da danas nije svrha držati govore i okupljati obitelji nestalih, nego da noseći balon s pitanjem 'Gdje je', a s kojim se obitelji nestalih bude i odlaze na spavanje, izraze solidarnost i podijele dio tereta s obitelji nestalih, te ako imaju informacije koje mogu doprinijeti da se rasvijetli sudbina neke osobe, neka se obrate ovlaštenim institucijama.

Ovim putem MKCK poziva vlasti da što više rade na rješavanju tih pitanja, odnosno ubrzaju proces traženja nestalih osoba. Međunarodni dan nestalih osoba simboličnom podjelom balona s pitanjem 'Gdje je' obilježava se također u Sarajevu i Banja Luci.

Na Trgu djece Sarajeva, postavljene su siluete koje simboliziraju nestale osobe na koje su potom zakačene poruke koje su prolaznici ispisivali na Međunarodni dan nestalih. Volonteri i obitelji nestalih su informirali stanovništvo o naporima koji se ulažu u cilju pronalaska nestalih, ali i pozvali nositelje vlasti da ubrzaju proces pronalaska.

BiH poduzima mjere

Resorna državna ministrica Semiha Borovac u izjavi novinarima upozorila je da je, bez obzira na rezultate u rješavanju sudbine nestalih osoba, to i dalje jedno od najznačajnijih pitanja ljudskih prava s kojima se suočava BiH.

Po njenom mišljenju zadatak državne vlasti je da u potpunosti primijeni Zakon o nestalim osobama (satisfakcija obitelji nestalih osoba, omogućiti pravo na informaciju, pronalazak nestalih osoba i dostojanstven ukop).

''Nositelji vlasti su uz obitelji nestalih, zajedno ćemo raditi na traženju nestalih i vršiti identifikaciju nestalih da bi bili ukopani na dostojanstven način, a njihove obitelji našle smiraj'', kazala je.

Istaknula je i mjere što ih je BiH poduzela i na regionalnom planu zarad aktivnijeg pronalaska nestalih. Zaključen je sporazum sa Srbijom o traženju nestalih, a slijedi zaključivanje istog sporazuma i s Hrvatskom i Crnom Gorom.

Ti koraci se poduzimaju da bi, kako je kazala, u regiji pitanje traženja nestalih bilo u vrhu prioriteta među državama koje imaju veze sa sukobima u BiH, te da tako proces traženja nestalih bude efikasniji.

Pronađeno 30.000 nestalih osoba

''Istina o svima koji su stradali u BiH naročito će pomoći održavanju stabilnosti u regiji, a prije svega je značajna zarad istine o ratu u BiH. Nitko nema prava da kupi bodove na račun nestalih. Činjenice, dokazi i sve što se radi u sudovima u procesu identifikacije jesu osnova za utvrđivanje istine koja je najznačajnija'', kazala je.

I šef Programa za zapadni Balkan ICMP-a Matthew Holliday istaknuo je važnost današnjeg dana kao pokušaja da se skrene pozornost na sudbine nestalih i nositelji vlasti podsjete na njihove obveze da pomognu obiteljima nestalih u pronalasku istine i pravde za najmilije, piše Fena.

Podsjeća da ICMP godinama pomaže BiH u pronalasku i identifikaciji nestalih iz perioda 1992. - 95., a rezultat tog poduhvata je pronađenih oko 70 posto od 30.000 nestalih osoba.

''Ipak, bez obzira na dosadašnji napredak još se traga za oko osam tisuća ljudi. Istina je da je proces usporen posljednjih godina, a, nažalost, to je uglavnom zbog političkih razloga. Već nekoliko godina Međunarodna komisija za nestale radi na reformiranju Instituta za nestale osobe, da bi on bio efikasniji i odgovorniji'', naglasio je.

Osam tisuća nestalih u BiH

Holliday je naglasio da u tom smislu podržavaju inicijativu ministrice Borovac da bi se imenovale nove upravne strukture Instituta za nestale (INO), ali i inicijativu resornog ministarstva da dođe do izmjena sporazuma o osnivanja INO-a da bi BiH preuzela sva upravljačka prava nad tom institucijom.

''Samo s efikasnim Institutom za nestale osobe BiH će biti u mogućnosti da pronađe i identificira preostale nestale osobe i da se počinitelji privedu pravdi'', naglasio je.

ICMP je osnovan 1996. godine radi pronalaska osoba nestalih uslijed konflikta na zapadnom Balkanu. Više od 70 posto ih je pronađeno, ali na zapadnom Balkanu još 12.000 obitelji ne zna za sudbinu svojih voljenih. Osam tisuća tih obitelji je iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close