Nesavjestan rad

Optužnica protiv Predraga Crnogorca i Drage Nedića

Vijesti / Flash | 22. 12. 2014. u 15:17 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Predraga Crnogorca, zvanog Peđa (1958.), zaposlenika Granične policije BiH (GPBiH) u činu samostalnog inspektora.

Optuženi se tereti da je od siječnja do svibnja 2011. godine kao policijski djelatnik GPBiH-a, u činu samostalnog inspektora, raspoređen na radno mjesto i obavljajući poslove inspektora za unutarnju kontrolu u Uredu za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu GPBiH-a kao službena osoba u instituciji BiH, postupao protivno zakonu i počinio kazneno djelo-zloupotreba službenog položaja ili ovlasti.

On je optužen da, kao osoba zadužena za predmet unutarnje kontrole otvoren protiv policijskog djelatnika GPBiH-a Mladena Primorca, nije poduzeo aktivnosti koje je morao poduzeti sukladno sa internim aktima, te nije pokrenuo disciplinski postupak i suspenziju protiv Primorca, iako je to morao učiniti, jer je znao da se protiv navedenog vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave, za koje ga procesuiraju Županijsko tužiteljstvo i sud u Širokom Brijegu.

Na taj način, Mladen Primorac, koji je pravomoćno osuđen za kazneno djelo krivotvorenja isprave, nije bio suspendiran te je ostvarivao punu plaću i nadoknade, čime mu je pribavljena nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 21.000 KM, za koje je oštećen proračun Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj Odjela II Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Drage Nedića (1962.), bivšeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH, koji se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nedić se tereti da je od 15.02.2008., pa tijekom 2008. godine nesavjesno postupao na način da je suprotno odredbama člana 61. stav 2. Zakona o upravi BiH propustio da donese Odluku o nabavci goriva, usluga interneta i osiguravanja vozila za potrebe ugovornog organa – Ureda za veterinarstvo BiH, čija je nabavka izvršena u navedenom periodu bez provođenja bilo kakvih procedura predviđenih Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je direktno i neposredno ugovarao nabavku odnosno izvršio kupovinu robe i usluge od pojedinih dobavljača, što je u ukupnom iznosu koštalo proračun za 78.396,96 KM, čime je, očigledno nesavjesno postupajući u vršenju službene dužnosti, teže povrijedio prava drugih pravnih i fizičkih lica na jednak tretman, nediskriminaciju i transparentnost, to jeste onemogućio drugima da potencijalno ravnopravno sudjeluju u postupku nabavke roba i usluga za dati ugovorni organ.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi iz člana 224. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close