Nevrijeme

Oluja preko Austrije, Slovenije i Hrvatske stigla u BIH

Vijesti / Flash | 22. 10. 2014. u 10:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snažni olujni vjetar praćen jakom kišom zahvatio je Austriju, Sloveniju i veliki dio Hrvatske uzrokujući sinoć i jutros brojne štete i probleme.

Vjetrovi u Austriju pušu brzinama od 150 kilometara na sat, noseći ljudima krovove kuća, a veliki broj naselja i gradova je ostao bez električne energije.

Olujno nevrijeme s pljuskovima zahvatilo je i veći dio Slovenije. Na nekim područjima došlo je do izlijevanja potoka i manjih rijeka, a u dijelovima Ljubljane proglašen je crveni alarm zbog opasnosti od poplave.  U jugozapadnom dijelu Ljubljane palo je preko noći 137 litara kiše na četvorni metar, ali pljusak nije zahvatio šire područje.

U Osječko-baranjskoj županiji nekoliko je kuća ostalo bez krovova. Iz osječkog centra 112 izvijestili su kako je olujni nalet vjetra udarao i do 112 kilometara na sat, a Osječane i ostale stanovnike županije probudio je negdje iza 5 sati ujutro.

Polomio je grane drveća, odnio nekoliko krovova kuća te potrgao električne stupove zbog čega u pojedinim dijelovima Osijeka i drugih mjesta nije bilo struje. U Belom Manastiru poplavljen je podvožnjak, a s brojnih kuća stradali su crjepovi, pa čak i dijelovi ili cijela krovišta.

O problemima zbog noćašnjeg nevremena javljaju i iz Maribora, gdje je tijekom noći vjetar razotkrivao krovove i rušio drveće.

Teškoće s naraslim podzemnim vodama i bujicama zabilježene su i na području Nove Gorice i Idrije te u drugim krajevima Slovenije. Zbog aktiviranih klizišta ponegdje su zatvorene regionalne ceste.

Uslijed noćašnjeg nevremena s obilnom kišom i vjetrom na varaždinskom su području zatvorene pojedine ceste, a poplavljeni su i neki stambeni prostori.

Jaka kiša mjestimice praćena grmljavinskim nevremenom pogodila je u srijedu veći dio Bosne i Hercegovine. Meteorološke službe izdale su narančasto upozorenje zbog pogoršanja vremenskih prilika.

Uslijed nevremena u noćnim i prijepodnevnim satima došlo je do prekida opskrbe električnom energijom u naseljima u okolici Prijedora, a prve snježne pahulje tijekom dana mogle su se vidjeti u Banjoj Luci.

Snijeg je zabilježen na planinskim prijevojima te na Kupresu i Vlašiću, a meteorolozi su najavili kako bi snježnih padalina moglo biti i u naredna 24 sata u predjelima iznad 800 metara nadmorske visine.

Unatoč pogoršanim vremenskim uvjetima promet u BiH uglavnom se odvija bez zastoja, no vozačima je upućeno upozorenje na maksimalan oprez.

Prognoza je kako se pojačane padaline uz niske temperature mogu očekivati i u četvrtak, a nakon toga se očekuje stabilizacija vremenskih prilika uz postupni rast temperatura.

Kopirati
Drag cursor here to close