Odgovor Dodiku

OHR: Nikakvi stranački papiri ne mogu mijenjati BiH

Vijesti / Flash | 26. 04. 2015. u 07:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zajamčeni međunarodnim pravom i Daytonskim mirovnim sporazumom'', stoji u reakciji Ureda visokog predstavnika u BiH nakon što je Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojio deklaraciju 'Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost'.

''Prema Daytonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje temeljem Ustava BiH. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definiranom Ustavom BiH. Nijedan stranački papir ne može promijeniti ove činjenice'', navodi se priopćenju Ureda visokog predstavnika.

Podsjećamo, Milorad Dodik, koji je ponovno izabran za čelnika stranke, rekao je kako se SNSD jasno opredijelio kroz deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj republici da želi graditi svoj status u okviru BiH.

''Očigledno da se ignorirao naš daytonski status. U tom pogledu smo jasno rekli da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu s Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini RS provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Prijedlog će biti samostalna država i u tom pogledu želimo dijalog'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close