iz španjolske

Odluka o izručenju Sindičića Hrvatskoj za dva tjedna

Vijesti / Flash | 27. 11. 2015. u 09:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka španjolskog istražnog suda o izručenju bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića Hrvatskoj mogla bi biti poznata za dva tjedna, doznaje Hina iz pravosudnih izvora.

Sindičića je 9. studenog u gradu Burgosu na sjeveru zemlje uhitila Guardia Civil, formacija koja uz nacionalnu policiju brine za sigurnost građana. Uhićen je na temelju Interpolove tjeralice koju je izdalo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sumnjajući da je dao lažni iskaz te lažno prijavio kazneno djelo.

Odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je Sindičić lažno svjedočio na suđenju u Muenchenu Krunoslavu Pratesu za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, za što su sada optuženi bivši visokopozicionirani članovi UDBA-e Zdravko Mustač i Josip Perković, kojega Nobilo zastupa u ovom suđenju.

Međunarodna potraga za Sindičićem raspisana je 6. veljače 2014., a u Burgosu je uhićen dvadeset mjeseci kasnije. Idući dan je sproveden u Madrid, gdje se pojavio pred istražnim sucem Ismaelom Morenom u pratnji svog odvjetnika iz Burgosa. Odbio je izručenje Hrvatskoj, a sudac mu je odredio istražni zatvor kako bi spriječio mogući bijeg.

Vinko Sindičić nema prebivalište u Španjolskoj i nije registriran kod španjolske policije. Više od dva tjedna nalazi se u zatvoru udaljenom 42 kilometra sjeverno od Madrida.

Iz Hrvatske je prije devet dana stigao u Madrid uhidbeni nalog preveden na španjolski jezik i podaci prema kojima Sindičić dosad nije kažnjavan u Španjolskoj.

Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. godine, ali je 2000. oslobođen optužbe. Spominjao se u medijima i kao ubojica hrvatske obitelji Ševo u Italiji te nekih drugih emigranata u Njemačkoj i Švicarskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close