Nedolazak svjedoka

Odgođeno suđenje za zločine počinjene u Dretelju

Vijesti / Flash | 01. 07. 2014. u 11:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje za zločine počinjene u Dretelju odgođeno je zbog nedolaska svjedoka obrane i odbijanja optuženog Ediba Buljubašića da svjedoči.

Svjedok koji je trebao dati iskaz u korist odbrane trećeoptuženog Buljubašića nije došao na Sud BiH, a Sudsko vijeće je kazalo kako će izdati naredbu da se on privede na sljedeće ročište.

Iako je na prošlom suđenju Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla optuženom da se pripremi za svoje svjedočenje, Buljubašić danas nije želio svjedočiti.

''Ja sam se pripremio za svjedoka i nisam sposoban da svjedočim sada'', kazao je optuženi Buljubašić.

Njemu se sudi da je, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), zajedno s Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, 1992. godine počinio zločine u Dretelju (općina Čapljina).

Tužiteljstvo BiH smatra da su svi sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Zelenika je, kako smatra Tužiteljstvo, bio časnik HOS-a, Herceg zapovjednik Dretelja, Buljubašić zamjenik zapovjednika vojarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. srpanj, javlja BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close