Haški sud

Odbijen zahtjev tužiteljstva da se Šešelj vrati u Haag

Vijesti / Flash | 13. 01. 2015. u 13:36 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haški tribunal odbio je zahtjev Tužiteljstva da se predsjedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju ukine privremena sloboda zbog njegovih izjava u medijima.

Vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) odbilo je zahtjev Haškog tužiteljstva da Šešelja vrati u pritvorsku jedinicu, istaknuvši da optuženi nije prekršio nijednu od mjera zabrane koje su mu izrečene.

Šešelj je pušten na slobodu početkom studenog prošle godine, a zabranjeno mu je da kontaktira sa svjedocima, te naloženo da se vrati u Haški tribunal kada bude pozvan.

"Vijeće podsjeća da optuženi Šešelj nije prekršio mjere koje su mu izrečene, a njegove izjave u medijima su žalosne, ali ne predstavljaju uticaj na svjedoke", navodi se u odluci Sudskog vijeća.

Nakon puštanja na slobodu, Šešelj je u više intervjua i javnih nastupa kritizirao Haški tribunal i svjedoke Optužbe, te govorio o genocidu u Srebrenici i zločinima u Hrvatskoj, što je izazvalo burne reakcije žrtava.

Nakon toga je glavni tužitelj Serge Brammertz zatražio njegovo vraćanje u pritvor ističući da je Šešelj svojim javnim istupima 'doveo u pitanje povjerenje Sudskog vijeća', koje mu je odobrilo privremenu slobodu.

"Šešelj je jasno pokazao da njegovo loše zdravstveno stanje nije prepreka da neprimjereno javno istupa i to na način koji je uvredljiv za predstavnike žrtava. On je iznio stavove koji dovode u pitanje ocjenu Sudskog vijeća o njegovom zdravlju", naveo je Brammertz.

U odgovoru na ovaj zahtjev, Šešelj je tražio kažnjavanje Brammertza, kojeg je nazvao 'neprofesionalnim'. Šešelj je rekao da Brammertz 'baca ljagu na poziciju tužitelja', te ga nazvao 'instrumentom hrvatskih vlasti i Bruxellesa'.

Šešelj se u pritvoru u Nizozemskoj nalazio od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu. Sudi mu se za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini. Izricanje presude bilo je planirano za listopad prošle godine, ali je odloženo nakon izuzeća jednog sudije zbog navodne pristrasnosti i imenovanja novog člana, kojem je potrebno vrijeme da se upozna s predmetom, navodi Justice report.

Srbijanska vlada: Odluka ICTY-a o Šešelju očekivana

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da nije očekivao odluku Haaškog suda kojom bi se haaškom optuženiku i vođi Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju naredilo da se vrati u pritvor.

Vučić je nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu ocijenio kako takva odluka Haaga neće imati posebnog značenja za život u Srbiji.

"Ako su donijeli odluku da ga puste, zašto bi ga sad vraćali nakon mjesec dana. Nisam vidio tu odluku i ne znam točno o čemu je riječ, ali nisam ni očekivao da Haaški sud odluči drugačije", rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Vučić je ponovio svoju raniju poruku kako Šešelju želi dobro zdravlje i rekao da je zaokupljen drugim problemima.

"Mi mu želimo dobro zdravlje, ali imamo i druge probleme s kojima se moramo suočavati i o kojima moramo misliti", rekao je Vučić.

Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) odbilo je zahtjev tužiteljstva da s privremene slobode vrati u pritvor Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i u BiH te nad vojvođanskim Hrvatima, priopćio je u u utorak Haaški sud.

Šešelj je 12. studenoga po odluci sudskog vijeća privremeno oslobođen iz pritvorske jedinice u Scheveningenu zbog zdravstvenih razloga, a u pritvoru je, bez izricanja presude, proveo gotovo 12 godina. Za njegovo privremeno puštanje na slobodu glasovali su sutkinja Flavia Lattanzi i sudac Jean-Claude Antonetti, a toj se odluci usprotivio sudac Mandiaye Niang.

Kopirati
Drag cursor here to close