Haag

Odbijen Mladićev zahtjev za poništenje suđenja

Vijesti / Flash | 04. 07. 2016. u 15:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Haški tribunal odbio je zahtjev obrane Ratka Mladića da postupak protiv njega bude obustavljen zbog sumnji u moguću pristranost.

Vijeće kojim predsjedava sudac Alfonso Orie odbilo je navode Mladićevih odvjetnika da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću trebaju biti isključeni jer su već donijeli određene zaključke o dokazima.

''Vijeće nalazi da iako pravnici pomažu sucima u ovom slučaju u pravnoj pripremi predmeta, pisanja nacrta i čak komunikacije s strankama, ta pomoć nikada ne utječe na moć sudaca da nezavisno donose svoje odluke", stoji u odluci.

Orie je naveo i da ne postoje smetnje da suci Tribunala rade u različitim predmetima koji se tiču sličnih ili istih djela.

"Zbog svega navedenog, Vijeće nalazi da presumpcija nezavisnosti sudaca u ovom predmetu nije dovedena u pitanje zato što su neki od njihovih suradnika radili u predmetu Karadžić, gdje su doneseni neki činjenični zaključci u vezi s optuženim Mladićem. Vijeće nalazi da, stoga, nisu narušena prava optuženog na pošteno suđenje i odbija zahtjev za poništenje postupka", navodi se u odluci.

Mladićeva obrana je 19. svibnja ove godine zatražila garanciju da će imati pošteno suđenje ili poništenje postupka zbog sumnji u moguću pristranost. Haški tužitelji su početkom ovog mjeseca tražili da se ovaj zahtjev obrane odbaci kao neosnovan, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close