Nuklearni napad

Obljetnica napada na Nagasaki

Vijesti / Flash | 09. 08. 2014. u 11:25 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci tisuća ljudi, među kojim i preživjeli, okupili su se u subotu ujutro u Nagasakiju da obilježe 9. godišnjicu atomske bombe koja je, tri dana poslije bombe bačene na Hirošimu, ubila 70.000 ljudi u ovom gradu.

Oglasila su se zvona da obilježe početak minute šutnje u 11.02 po lokalnom vremenu, kada je 9. kolovoza 1945. godine bomba pretvorila grad u plamteću kuglu.

Ceremonija, koja se održala usprkos snažnim vjetrovima izazvanim približavanjem tajfuna, održana je blizu mjesta gdje je jedan američki avion izbacio bombu s plutonijem nazvanu "Fat Man". Šest dana kasnije, Japan je kapitulirao i tako je završen Drugi svjetski rat.

Pred okupljenima, među kojim su bili preživjeli i njihove porodice, vladini dužnosnici, premijer Shinzo Abe i američka ambasadorica u Japanu Carolina Kennedy, gradonačelnik grada je pozvao japansku vladu da odustane od plana o napuštanju pacifističke doktrine koju je Japan usvojio poslije Drugog svjetskog rata.

Vlada je odlučila prošli mjesec da dozvoli japanskoj vojsci, koja je do sada imala čisto obrambenu ulogu, da se bori kad treba braniti saveznike.

Procjenjuje se da je do kraja 1945. od te bombe umrlo 60 do 80 tisuća ljudi. Tri dana ranije, 6. kolovoza prva atomska bomba bačena na Hirošimu ubila je 90 do 120 tisuća ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close