transkript

Objavljen razgovor Obame i Netanyahua: Što će Izrael dobiti zauzvrat?

Vijesti / Flash | 31. 07. 2014. u 09:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objavljivanje transkripta razgovora između američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua izazvao je žestoke reakcije i žustru raspravu u vrijeme kada su odnosi između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država zategnuti zbog smrtonosne izraelske invazije na Gazu.

Nije neuobičajeno da obje države objave ono što se naziva "readoutom", odnosno kratkim pregledom nekog diplomatskog razgovora, a ovaj kratki pregled koji je objavila Bijela kuća u nedjelju nije bio srdačan, piše Wall Street Journal.

''Na osnovu napora koje je uložio državni tajnik Kerry, predsjednik je jasno dao do znanja važnost strateškog imperativa o pitanju uvođenja trenutnog, bezuvjetnog i humanitarnog prekida vatre koji će okončati netrpeljivosti i dovesti do trajnog prekida nasilja prema sporazumu postignutom u studenom 2012. godine. Predsjednik je ponovio da podržava egipatsku inicijativu kao i regionalnu te međunarodnu koordinaciju da bi se okončale netrpeljivosti'', navodi se iz Bijele kuće.

Međutim, kako je točno tekao ovaj razgovor? Izraelska TV postaja Channel One objavila je transkript na hebrejskom, a Times of Israel je objavio preveden transkript na engleskom jeziku.

Barack Obama: Zahtijevam da Izrael pristane na trenutni, jednostrani prekid vatre i zaustavi ofanzivne aktivnosti, posebno zračne udare.

Benjamin Netanyahu: A što će Izrael dobiti zauzvrat?

Obama: Vjerujem da će Hamas prekinuti paljbu - tišina će biti uzvraćena tišinom.

Netanyahu: Hamas je prekršio svih pet ranijih prekida vatre. To je teroristička organizacija posvećena uništenju Izraela.

Obama: Ponavljam, očekujem od Izraela da jednostrano zaustavi svoje vojne aktivnosti. Slike uništavanje Gaze distanciraju svijet od stava Izraela.

Netanyahu: Kerryev prijedlog je potpuno nerealan i daje Hamasu vojnu i diplomatsku prednost.

Obama: U roku od tjedan dana od okončanja izraelskih vojnih aktivnosti, Katar i Turska će započeti pregovore s Hamasom na osnovu sporazuma iz 2012. godine, a jedna o tema će biti i izraelska posvećenost prekidu opsade i restrikcija nametnutih Gazi.

Netanyahu: Katar i Turska su najveći pobornici Hamasa. Nije im vjerovati kao posrednicima.

Obama: Imam povjerenja u Katar i Tursku. Izrael nije u poziciji da može birati posrednike.

Netanyahu: Protivim se tome jer Hamas može nastaviti koristiti rakete i tunele za terorističke napade...

Obama (prekinuvši Netanyahua): Sad je na Izraelu da odluči i mora prekinuti sve svoje vojne aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close