23. obljetnica

Obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk

Kultura / Flash | 18. 09. 2014. u 16:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjega križa danas je otpočelo obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk i 23. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH, piše GlasBrotnja.

Na prijedlog Odbora za pitanja branitelja i ratnih stradalnika, na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 20. listopada 2010. godine, vijećnici su jednoglasno usvojili odluku kojom je utvrđeno da se Dan branitelja općine Čitluk obilježava 18. rujna i od tada se, četvrtu godinu zaredom, Dan branitelja u Čitluku svečano obilježava na obljetnicu mobiliziranja tri satnije s područja ove općine.

Danas su vijence položila izaslanstva branitelja, obitelji poginulih branitelja, općinskih i županijskih vlasti.

U Crkvi Krista Kralja u Čitluku svetu misu predvodio je fra Dario Dodig, dekan Broćanskoga dekanata uz koncelebriranje subraće fra Marina Šege, župnika i don Đure Bendera, župnika na Gradini.

Nakon svete mise mimohod je krenuo od Crkve do Hotela Brotnjo gdje je upriličena središnja svečanost Dani branitelja Brotnja.

Ino Jerkić, načelnik Općine Čitluk pozdravio je sve nazočne koji su četvrti put od kada se obilježava ovaj Dan došli na svečanost braniteljima u čast. Poseban pozdrav načelnik Jerkić uputio je hrvatskim uznicima u Hagu, poglavito brotnjacima Valentinu Ćoriću i Bruni Stojiću i još jednom naglasio značaj 18. rujna i obilježavanja Dana branitelja u znak sjećanja i poštovanja prema hrvatskim sinovima koji ni život nisu žalili za slobodu svojega naroda.

“Nećemo dopustiti reviziju povijesti-branit ćemo istinu o Domovinskom ratu i obećavam da ćemo se za Vas boriti” kazao je Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u HNŽ-u osvrnuvši se na politiku federalnoga ministra branitelja Heleza koji hrvatske branitelje, ponosne sinove izvođenjem iz prava dovodi na prosjački štap i rub egzistencije njihove obitelji.

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata održao je predavanje tijekom kojega se osvrnuo na prikupljanje dokumenata o Domovinskom ratu i dugom i mukotrpnom poslu jer je teško doći do građe, a i toj temi se malo govori jer je osjetljiva i malo se ljudi bavi tim pitanjima.

Također je naglasio da treba dati svoj doprinos, više se posvetiti toj temi kako bi se istina prikazala objektivno za što su se stvorili preduvjeti osnutkom Centra, čime se otvorio i značajan prostor za optimizam da se pozitivno završi proces hrvatskoj šestorki u Hagu.

Dobitnici nagrada za literarne radove o temi ”Hrvatski branitelji”, učenici osnovnih i srednje škole iz Brotnja pročitali su svoje uratke, a svečanost su glazbeno uveličali učenici Glazbene škole Brotnjo. Program je vodio novinar Dragan Soldo.

Kopirati
Drag cursor here to close