Razvoj lokalnih zajednica

NSRS - Zatražena decentralizacija lokalnih zajednica

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 20:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Decentralizacija je ključ za razvoj lokalnih zajednica u RS-u, ukazali su izaslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

Tijekom rasprave o Nacrtu strategije razvoja lokalne samouprave u RS-u za razdoblje 2017-2021. godine, istaknuto je da je financijsko stanje u većini općina u RS-u teško, da su obveze s entitetskog prenesene na lokalni nivo, ali ne i nadležnosti u pojedinim oblastima.

Ukazano je i na problem negativnog prirodnog priraštaja te zatražene sustavne mjere kako bi se zaustavio taj problem.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić je istaknula da su gradovima dane nadležnosti naplate određenih izvornih prihoda te dodala da su komunalna poduzeća vraćena u nadležnost lokalnom nivou na zahtjev općina.

U Nacrtu strategije je istaknuto da su principi na kojima bi trebalo da se zasniva sustav lokalne samouprave demokratičnost, efikasnost, samostalnost, javnost, financijska održivost i sistemski pristup u planiranju i upravljanju lokalnim razvojem.

Tijekom današnjeg rada poslanici entitetskog parlamenta su razmatrali Prijedlog strategije unapređenja društvenog položaja osoba s invaliditetom za period 2017-2026. te Nacrt strategije razvoja trgovine RS-a do 2022..

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu strategije znanstvenog i tehnološkog razvoja RS-a za period 2017-2021. godine – 'Znanje za razvoj', a na dnevnom redu je još 15 točaka.

Parlament zasjeda i sutra, kada će poslanici glasovati o svim razmatranim tačkama ovog redovnog zasjedanja.

Nastavak sjednice, koji će početi razmatranjem Nacrta strategije razvoja kulture u RS-u, sutra je u 10.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close