Sastanak

Novalić MMF-u: Više nam je potrebna tehnička pomoć, nego financijska

Vijesti / Flash | 06. 04. 2016. u 12:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda na čelu s izvršnim direktorom sa sjedištem u Nizozemskoj Menno Snelom.

U središtu razgovora bili su pitanje nastavka stand-by aranžmana s ovom međunarodnom financijskom institucijom i mjere koje Federalna vlada poduzima u cilju nastavka započetih reformskih procesa.

''Nama je prije svega potrebna vaša tehnička pomoć, možda čak i više nego ona financijska. Potrebno nam je i vaše iskustvo u provođenju određenih reformi koje imaju za cilj proračunsku i svaku drugu stabilizaciju u Federaciji i Bosni i Hercegovini'', rekao je federalni premijer.

Posebno je istakao do sada urađeno na provođenju Reformske agende, što je jedan od uvjeta za nastavak aranžmana.

''Mi smo spremni za provođenje mjera iz Pisma namjere prema MMF-u i u tom smislu činimo sve da ispunimo zadate ciljeve'', naglasio je Novalić, posebno istakavši da će prioriteti u sljedećem razdoblju biti reforma i unapređenje sistema naplate poreza i rješavanje problema parafiskalnih nameta, u čemu se već poduzimaju određeni koraci.

Kada je riječ o nastavku aranžmana, kao jedan od ključnih problema predstavnici MMF-a su naveli probleme u bankarskom sektoru Republike Srpske, uz nadu da će stabilnost financijskog sektora ipak biti očuvana.

Dio razgovora bio je posvećen mjerama koje Vlada Federacije BiH poduzima u cilju većeg zapošljavanja, posebno mladih ljudi, što je već dalo vidljive pozitivne rezultate.

Premijer Novalić je gosta upoznao da je prvi put nakon rata jedna vlada ozbiljno shvatila problem nezaposlenosti mladih i sa programom od 50 milijuna maraka izdvojenih izravno iz Proračuna potiče njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje, i to isključivo u realnom sektoru.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda također je razgovarao s izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sugovornici su se složili da je vidan reformski napredak u BiH od njihovog posljednjeg susreta u Limi na Godišnjem sastanku odbora guvernera MMF-a i Svjetske banke koji je održan u oktobru prošle godine.

Ministar Bevanda naglasio je da su u toku razgovori s Misijom MMF-a o nastavku suradnje sa BiH, koja bi se ovog puta realizirala kroz prošireni program MMF-a što podrazumijeva ozbiljnije i dugotrajnije reforme u više oblasti, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Prema ocjeni ministra Bevande, suradnja s MMF-om kroz prethodne stand by aranžmane dala je određene rezultate u provođenju reformi ali je bilo nužno odlučnije ispunjavati uvjete dogovorene u Pismu namjere.

Tijekom razgovora o novom programu s MMF-om naglašeno je da su intenzivirane aktivnosti na usuglašavanju Pisma namjere, a vode se i razgovori o povećanju kvota što bi imalo višestruki značaj za BiH.

Na sastanku je istaknuto da je podnošenjem aplikacije BiH za kandidatski status u EU i provedba akcionog plana Reformske agende dobra prilika da se nastavi i suradnja s MMF-om na provedbi započetih reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close